Pyszne i delikatne – takie właśnie są włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym. Ten przepis z pewnością świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Mięciutkie ciasto i rozpływający się w ustach krem sprawią, że ciężko będzie skończyć na jednym!
Włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym są bardzo popularną przekąską i deserem we Włoszech. Ten wyjątkowy przepis jest jednak uwielbiany w wielu zakątkach świata. Od naszych tradycyjnych pączków wyróżnia je głównie sposób nadziewania – są one bowiem nadziewane od góry i to w taki sposób, aby krem pozostawał widoczny na wierzchu pączka.
Składniki na włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym
Domowy przepis na włoskie pączki Bomboloni nie różni się bardzo od tego z Włoch, gdyż w zależności od regionu są one przyrządzane odrobinę inaczej. My prezentujemy Wam jeden z najpopularniejszych, a także najsmaczniejszych przepisów na około 20 sztuk pysznych pączków.
Ciasto:
- 0,5 kilograma mąki (tortowej)
- 250 mililitrów mleka
- 2 duże jajka
- 2 dekagramy świeżych drożdży
- 5 dekagramów masła
- 4 pełne łyżki cukru
- Łyżka startej skórki z cytryny
- Kilka kropel aromatu śmietankowego
Krem:
- 250 mililitrów mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 10 dekagramów mąki
- Pełna łyżka miękkiego masła
- Kilka kropel aromatu śmietankowego
Przepis na włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym krok po kroku:
Krok 1. Przygotowywanie pączków na tłusty czwartek rozpoczniemy od zrobienia ciasta. W tym celu do miski wsyp mąkę, a następnie dodaj jajka, letnie mleko z cukrem, drożdże, stopione masło, skórkę z cytryny oraz aromat. Potem całość zagnieć w jednolitą masę.
Krok 2. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Krok 3. W tym czasie możemy rozpocząć robienie kremu. Żółtka utrzyj z cukrem do białości (jak na kogel-mogel), następnie dodaj aromat, 100 ml mleka oraz mąkę. Potem zmiksuj całość na gładką masę.
Krok 4. W niewielkim garnku zagotuj 150 ml mleka, potem cienkim strumieniem dolewaj do niego przygotowaną wcześniej zawiesinę. Masę przez cały czas intensywnie mieszaj, tak aby nie powstały grudki.
Krok 5. Rondelek odstaw do przestygnięcia – możesz nakryć go pokrywką lub ściereczką, dzięki czemu na górze budyniu unikniesz kożucha.
Krok 6. Gdy budyń jest jeszcze delikatnie letni możesz dodać do niego masło, następnie całość zmiksuj.
Krok 7. W tym czasie ciasto na włoskie pączki Bomboloni z pewnością już urosło – wyjmij je z miski i krótko zagnieć. Potem rozwałkuj na grubość około 2 cm.
Krok 8. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj okręgi o średnicy około 7 cm (z pewnością świetnie nada się do tego szklanka). Następnie krążki ponownie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 9. Gdy ciasto już wyrośnie możemy przystąpić do smażenia – na rozgrzanym oleju ułóż krążki z ciasta i smaż na małym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pączki na tłusty czwartek można również upiec w piekarniku – 175 stopni przez 20 minut. Potem odkładamy je do przestygnięcia.
Krok 10. Włoskie pączki Bomboloni nadziej przygotowanym kremem za pomocą strzykawki, a na koniec obficie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>