Syrop z buraka z zaledwie dwóch składników. Skarbnica odporności na całą jesień i zimę

Październik to już miesiąc, w którym zaczynają się bardzo chłodne dni i noce. Trzeba pamiętać, że będzie tylko gorzej, bowiem ciepło zrobi się dopiero na wiosnę. Aby przetrwać ten trudny czas, warto wzmocnić swoją odporność.

Zamiast jednak kupować różne specyfiki w sklepie czy aptece najpierw wypróbuj domowe, sprawdzone przepisy. Zrób odpornościowy syrop z buraka, który pity regularnie zapewni świetną barierę przed wirusami i infekcjami.

DZISIAJ GRZEJE:  Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek
DZISIAJ GRZEJE:  Szybkie i proste ciasto z owocami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Składniki na syrop z buraka – przepis

Potrzebujesz tylko tych oto dwóch składników:

  • okło 600 g buraków
  • 2 łyżki dobrego miodu (np. gryczanego)

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczne, ekspresowe ciasto. Zrobisz je w kwadrans

Syrop z buraka krok po kroku – przepis

Krok 1. Umyj, obierz i pokrój buraki w kostkę. Zrób to najlepiej w rękawiczkach, by nie pofarbować skóry.

Krok 2. Do dużej minimum litrowej butelki wrzuć pokrojone buraki i zalej je podaną ilością miodu. Zakręć butelkę i mocno ją potrząśnij, aby miód dobrze otulił buraki.

Krok 3. Włóż butelkę do lodówki na 24 godziny.

Krok 4. Buraki przez ten czas puszczą sok. Po wyjęciu z lodówki przecedź całość przez sito i tym sposobem uzyskasz gotowy syrop. Przechowywany w lodówce będzie dobry do spożycia przez około dwa tygodnie.

Wystarczą dwie łyżki dziennie i twoja odporność się poprawi. Możesz ten syrop podawać także swoim dzieciom, ale tylko tym, które ukończyły 3 lata.

DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babeczki waniliowe. Puszyste i delikatne

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Idealna na grilla z przyjaciółmi

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here