Październik to już miesiąc, w którym zaczynają się bardzo chłodne dni i noce. Trzeba pamiętać, że będzie tylko gorzej, bowiem ciepło zrobi się dopiero na wiosnę. Aby przetrwać ten trudny czas, warto wzmocnić swoją odporność.
Zamiast jednak kupować różne specyfiki w sklepie czy aptece najpierw wypróbuj domowe, sprawdzone przepisy. Zrób odpornościowy syrop z buraka, który pity regularnie zapewni świetną barierę przed wirusami i infekcjami.
Składniki na syrop z buraka – przepis
Potrzebujesz tylko tych oto dwóch składników:
- okło 600 g buraków
- 2 łyżki dobrego miodu (np. gryczanego)
Syrop z buraka krok po kroku – przepis
Krok 1. Umyj, obierz i pokrój buraki w kostkę. Zrób to najlepiej w rękawiczkach, by nie pofarbować skóry.
Krok 2. Do dużej minimum litrowej butelki wrzuć pokrojone buraki i zalej je podaną ilością miodu. Zakręć butelkę i mocno ją potrząśnij, aby miód dobrze otulił buraki.
Krok 3. Włóż butelkę do lodówki na 24 godziny.
Krok 4. Buraki przez ten czas puszczą sok. Po wyjęciu z lodówki przecedź całość przez sito i tym sposobem uzyskasz gotowy syrop. Przechowywany w lodówce będzie dobry do spożycia przez około dwa tygodnie.
Wystarczą dwie łyżki dziennie i twoja odporność się poprawi. Możesz ten syrop podawać także swoim dzieciom, ale tylko tym, które ukończyły 3 lata.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.