Polecamy Wam ten przepis na pączki, zawsze się udają i wspaniale smakują. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na pączki – przepis
Do przygotowania pączków potrzebować będziemy następujących składników:
- 500g maki np. tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 6 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 80g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy opakowanie
- 2 łyżki spirytusu
- konfitura lub marmolada
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie pączków krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko (ma być letnie, nie za gorące). Wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Całość należy wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.
Krok 2. Żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite żółtka i mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.
Krok 3. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykrawamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 4. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy przez 3 minuty. Ciasto należy rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinamy kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.
Pyszne domowe pączki – nie ma lepszego przepisu
Krok 5. Krążki ciasta należy rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.
Krok 6. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Należy przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową.
Krok 7. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.
Krok 8. Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Nadziewamy marmoladą i zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>