Najlepszy przepis na pączki – zawsze się udają

Polecamy Wam ten przepis na pączki, zawsze się udają i wspaniale smakują. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym.

Składniki na pączki – przepis

Do przygotowania pączków potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500g maki np. tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 80g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy opakowanie
  • 2 łyżki spirytusu
  • konfitura lub marmolada
  • olej do smażenia

DZISIAJ GRZEJE:  Lany chrust - przepis na pyszną chrupiącą przekąskę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Przygotowanie pączków krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy podgrzać mleko (ma być letnie, nie za gorące). Wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Całość należy wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy.

Krok 2. Żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite żółtka i mieszamy. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Krok 3. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykrawamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 

Krok 4. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wyrabiamy przez 3 minuty. Ciasto należy rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach około 25 x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką o średnicy około 6,5 cm wycinamy kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Pyszne domowe pączki – nie ma lepszego przepisu

Krok 5. Krążki ciasta należy rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

Krok 6. Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni. Należy przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Krok 7. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się i nie obniżała.

Krok 8. Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowe ręczniki. Nadziewamy marmoladą i zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne rosyjskie faworki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Poprzedni artykułKarteczki na poniedziałek
Następny artykułKarteczki na dobranoc

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here