Mini serowe pączki, to przepis na szybką i pyszną przekąskę. Sposób wykonania jest banalnie prosty, więc z pewnością wszyscy doskonale sobie z nim poradzą. Do ciasta nie dodajemy ani drożdży, ani proszku do pieczenia. W dodatku nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. To przepis wręcz idealny.
Składniki na mini serowe pączki – przepis
Do przygotowania mini pączków potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 g tłustego twarogu
- 100 g gęstej śmietany 12% lub 18%
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania naszych pączków
- ręczniki papierowe
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania mini pączków krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wkładamy twaróg, 2 żółtka, zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przy pomocy widelca.
Krok 2. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Składniki mieszamy ze sobą widelcem, a następnie wykładamy na posypany mąką blat i dokładnie wyrabiamy ciasto na pączki.
Krok 3. Z ciasta formujemy dwa równe wałki. Każdy z nich dzielimy na 14 równych części. Z kawałków ciasta formujemy małe kulki. Dłonie możemy wcześniej delikatnie zwilżyć wodą lub oprószyć mąką.
Krok 4. Olej rozgrzewamy w dużym garnku (można zacząć go rozgrzewać, gdy zaczynamy wyrabiać ciasto).
Krok 5. Pączki smażymy z każdej strony po około 1,5 minuty, na złoty kolor.
Krok 6. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym i przekładamy na talerz.
Krok 7. Przestudzone pączki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>