Owoce zamykane w słoikach tak, aby wytworzyły pyszny syrop to już klasyk. Taki syrop to znakomity dodatek do herbaty, nie tylko pod względem smakowym, ale i zdrowotnym.
Dzisiaj przepis na prosty syrop na bazie cytryn, który nie dość, że powinien starczyć na długo to nie wydrenuje zbytnio twojej kieszeni.
Składniki na syrop z cytryn – przepis
Do zrobienia tego klasycznego cytrynowego syropu potrzeba następujących składników:
- 7 cytryn
- pół kg cukru
- pół litra wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 10 goździków
- 3-4 cienkie plasterki imbiru
Syrop z cytryn krok po kroku – przepis
Krok 1. Cytryny dobrze umyj i sparz.
Krok 2. Następnie pokrój cytryny w plasterki i układaj jeden na drugim w dobrze wyparzonych słoikach.
Krok 3. Z podanych składników przygotuj zalewę i ją zagotuj.
Krok 4. Zalewą zalej słoiki i dobrze zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>