Pyszne, pachnące i cieplutkie bułki z samego rana – czy to możliwe w natłoku obowiązków? Nasz przepis umożliwia ich wykonanie w mniej niż godzinę! Nie musisz czekać nie wiadomo jak długo na ich wyrośnięcie, bowiem wystarczy trzydzieści minut, aby nasze ciasto było idealne. Bułki z piekarnika z 5 składników to nie tylko ekspresowe wykonanie, ale przed wszystkim wyjątkowy smak, którego próżno szukać w pieczywie z piekarni.
Bułki z piekarnika – składniki:
- 500 g mąki pszennej (TYP 550)
- 300 ml ciepłej wody
- 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- Trochę oleju do wysmarowania stolnicy
Jak zrobić idealne bułki z piekarnika? Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Do dużej miski nalej ciepłej wody i dodaj do niej drożdże, a potem mieszaj je aż do rozpuszczenia.
Krok 2. Następnie dodaj do wody z drożdżami przesianą mąkę oraz sól.
Krok 3. Nadszedł czas na wyrabianie naszego ciasta. Do tego z pewnością świetnie sprawdzi się robot kuchenny uzupełniony o hak, tym sposobem ciasto należy wyrabiać 10 minut. Jeśli nie posiadamy robota kuchennego, możemy to zrobić ręcznie, musimy wyrabiać ciasto na bułki, aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy.
Krok 4. Wyłóż ciasto na stolnicę lekko posmarowaną olejem, a następnie uformuj z niej równą kulę. Ciasto na bułki z piekarnika przykryj czystą ściereczką, potem odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 5. Gdy ciasto nam wyrośnie podziel je na 10 równych części i każde z nich delikatnie porozciągaj w dłoniach. Na koniec uformuj z nich ładne kulki i ponownie przykryj je ściereczką – odstaw na kolejne 15 minut.
Krok 6. Przełóż bułeczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie natnij delikatnie na środku każdą z nich.
Krok 7. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, potem włóż blachę z bułeczkami na około 15 minut. W zależności od mocy piekarnika może to być nieco dłużej, zwróć uwagę na to czy są odpowiednio zarumienione.
*Bułki z piekarnika będą idealne, jeżeli po pukaniu w ich spód usłyszymy „pusty” dźwięk.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>