Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

0
6406
Przepis na bułki z piekarnika

Pyszne, pachnące i cieplutkie bułki z samego rana – czy to możliwe w natłoku obowiązków? Nasz przepis umożliwia ich wykonanie w mniej niż godzinę! Nie musisz czekać nie wiadomo jak długo na ich wyrośnięcie, bowiem wystarczy trzydzieści minut, aby nasze ciasto było idealne. Bułki z piekarnika z 5 składników to nie tylko ekspresowe wykonanie, ale przed wszystkim wyjątkowy smak, którego próżno szukać w pieczywie z piekarni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne babeczki w trzech smakach. Błyskawiczny sposób na deser, który musisz wypróbować

Bułki z piekarnika – składniki:

  • 500 g mąki pszennej (TYP 550)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • Trochę oleju do wysmarowania stolnicy
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak zrobić idealne bułki z piekarnika? Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. Do dużej miski nalej ciepłej wody i dodaj do niej drożdże, a potem mieszaj je aż do rozpuszczenia.

Krok 2. Następnie dodaj do wody z drożdżami przesianą mąkę oraz sól.

Krok 3. Nadszedł czas na wyrabianie naszego ciasta. Do tego z pewnością świetnie sprawdzi się robot kuchenny uzupełniony o hak, tym sposobem ciasto należy wyrabiać 10 minut. Jeśli nie posiadamy robota kuchennego, możemy to zrobić ręcznie, musimy wyrabiać ciasto na bułki, aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Krok 4. Wyłóż ciasto na stolnicę lekko posmarowaną olejem, a następnie uformuj z niej równą kulę. Ciasto na bułki z piekarnika przykryj czystą ściereczką, potem odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Krok 5. Gdy ciasto nam wyrośnie podziel je na 10 równych części i każde z nich delikatnie porozciągaj w dłoniach. Na koniec uformuj z nich ładne kulki i ponownie przykryj je ściereczką – odstaw na kolejne 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc

Krok 6. Przełóż bułeczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie natnij delikatnie na środku każdą z nich.

Krok 7. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, potem włóż blachę z bułeczkami na około 15 minut. W zależności od mocy piekarnika może to być nieco dłużej, zwróć uwagę na to czy są odpowiednio zarumienione.

*Bułki z piekarnika będą idealne, jeżeli po pukaniu w ich spód usłyszymy „pusty” dźwięk.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocne jajeczka czekoladowe - najłatwiejszy przepis na świecie. Zrobisz je w 20 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here