Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Pyszne, pachnące i cieplutkie bułki z samego rana – czy to możliwe w natłoku obowiązków? Nasz przepis umożliwia ich wykonanie w mniej niż godzinę! Nie musisz czekać nie wiadomo jak długo na ich wyrośnięcie, bowiem wystarczy trzydzieści minut, aby nasze ciasto było idealne. Bułki z piekarnika z 5 składników to nie tylko ekspresowe wykonanie, ale przed wszystkim wyjątkowy smak, którego próżno szukać w pieczywie z piekarni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne babeczki w trzech smakach. Błyskawiczny sposób na deser, który musisz wypróbować

Bułki z piekarnika – składniki:

  • 500 g mąki pszennej (TYP 550)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • Trochę oleju do wysmarowania stolnicy

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak zrobić idealne bułki z piekarnika? Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. Do dużej miski nalej ciepłej wody i dodaj do niej drożdże, a potem mieszaj je aż do rozpuszczenia.

Krok 2. Następnie dodaj do wody z drożdżami przesianą mąkę oraz sól.

Krok 3. Nadszedł czas na wyrabianie naszego ciasta. Do tego z pewnością świetnie sprawdzi się robot kuchenny uzupełniony o hak, tym sposobem ciasto należy wyrabiać 10 minut. Jeśli nie posiadamy robota kuchennego, możemy to zrobić ręcznie, musimy wyrabiać ciasto na bułki, aż do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej masy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc

Krok 4. Wyłóż ciasto na stolnicę lekko posmarowaną olejem, a następnie uformuj z niej równą kulę. Ciasto na bułki z piekarnika przykryj czystą ściereczką, potem odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Miłego popołudnia życzę wszystkim

Krok 5. Gdy ciasto nam wyrośnie podziel je na 10 równych części i każde z nich delikatnie porozciągaj w dłoniach. Na koniec uformuj z nich ładne kulki i ponownie przykryj je ściereczką – odstaw na kolejne 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc

Krok 6. Przełóż bułeczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie natnij delikatnie na środku każdą z nich.

Krok 7. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni, potem włóż blachę z bułeczkami na około 15 minut. W zależności od mocy piekarnika może to być nieco dłużej, zwróć uwagę na to czy są odpowiednio zarumienione.

*Bułki z piekarnika będą idealne, jeżeli po pukaniu w ich spód usłyszymy „pusty” dźwięk.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocne jajeczka czekoladowe - najłatwiejszy przepis na świecie. Zrobisz je w 20 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here