Domowe bułeczki z czarnuszką – pyszne i mięciutkie. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis!

0
683

Bułeczki z czarnuszką pieczone w domu wyróżniają się pozytywnymi cechami, które sprawiają, że są niezwykłe pod wieloma względami. Świeżość to jedna z najważniejszych cech bułeczek domowej roboty. Świeżo upieczone bułeczki mają intensywny aromat i smak, który trudno osiągnąć w przypadku wypieków zakupionych w sklepie. Zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, której nasiona są stosowane zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Warto ją spożywać ze względu na jej bogactwo składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik, witaminy i minerały. Czarnuszka jest również ceniona za potencjalne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, co sprawia, że jest cennym dodatkiem do zdrowej diety. Koniecznie wypróbuj przepis na domowe bułeczki z czarnuszką!

DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na bułeczki z czarnuszką – przepis:

  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
DZISIAJ GRZEJE:  Pasta jajeczna z chrzanem. Przepis w sam raz na Wielkanocne śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie bułeczek z czarnuszki krok po kroku – przepis:

Krok 1. W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem rozczynu. Do miski wlewamy ciepłe mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mieszankę odstawiamy na ok 10 – 15 min.

Krok 2. Przygotowaną wcześniej mąkę przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Krok 3. Do dużej miski dodajemy rozczyn oraz mąkę z solą. Następnie wbijamy 2 jajka i dokładnie ugniatamy ciasto.

Krok 4. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ugniatamy do momentu powstania dobrze wyrobionego ciasta, które nie klei się do rąk.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babkę majonezową - nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Cytrynowo-waniliowe ciasto tratwa bez pieczenia

Krok 5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Najlepiej jest odłożyć ciasto w ciepłe miejsce, aby proces wyrastania prężnie działał.

Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki.

Krok 7. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy na niej uformowane bułeczki. Zostawiamy je pod ściereczką na ok.30 min, aby ponownie urosły.

Krok 8. W niewielkiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Smarujemy bułeczki i posypujemy czarnuszką.

Krok 9. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak pokonać pleśń w doniczce? 3 domowe sposoby na zdrowe kwiaty
DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne