Bułeczki z czarnuszką pieczone w domu wyróżniają się pozytywnymi cechami, które sprawiają, że są niezwykłe pod wieloma względami. Świeżość to jedna z najważniejszych cech bułeczek domowej roboty. Świeżo upieczone bułeczki mają intensywny aromat i smak, który trudno osiągnąć w przypadku wypieków zakupionych w sklepie. Zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, której nasiona są stosowane zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Warto ją spożywać ze względu na jej bogactwo składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik, witaminy i minerały. Czarnuszka jest również ceniona za potencjalne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, co sprawia, że jest cennym dodatkiem do zdrowej diety. Koniecznie wypróbuj przepis na domowe bułeczki z czarnuszką!
Składniki na bułeczki z czarnuszką – przepis:
- 3-3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- czarnuszka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wykonanie bułeczek z czarnuszki krok po kroku – przepis:
Krok 1. W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem rozczynu. Do miski wlewamy ciepłe mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mieszankę odstawiamy na ok 10 – 15 min.
Krok 2. Przygotowaną wcześniej mąkę przesiewamy do oddzielnej miski, a następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Krok 3. Do dużej miski dodajemy rozczyn oraz mąkę z solą. Następnie wbijamy 2 jajka i dokładnie ugniatamy ciasto.
Krok 4. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ugniatamy do momentu powstania dobrze wyrobionego ciasta, które nie klei się do rąk.
Krok 5. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 2h. Najlepiej jest odłożyć ciasto w ciepłe miejsce, aby proces wyrastania prężnie działał.
Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki.
Krok 7. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy na niej uformowane bułeczki. Zostawiamy je pod ściereczką na ok.30 min, aby ponownie urosły.
Krok 8. W niewielkiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Smarujemy bułeczki i posypujemy czarnuszką.
Krok 9. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>