Przepis na pyszne, expresowe zapiekanki powinien znać każdy. To super rozwiązanie zarówno na śniadanie jak i kolacje. Zapiekankowych kombinacji jest mnóstwo, sami możecie codziennie stworzyć nowy przepis na zapiekanki.
Do zapiekanek możemy wykorzystać chleb tostowy lub każde inne pieczywo. Doskonale nada się też chleb z poprzedniego dnia, wykorzystamy go do stworzenia pysznego dania i nic już się nam nie zmarnuje.
Składniki do zapiekanki dobierajmy według naszych upodobań. Idealnie do naszego dania będą pieczarki, papryka, pomidory, cebula, wszelkiego rodzaju zioła czy sosy. Zapiekanki na chlebie nie należą do dietetycznych dań, ale raz na jakiś czas z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Już dla samego zapachu unoszącego się w kuchni warto je zrobić :).
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki do naszych zapiekanek – przepis
Do przygotowania zapiekanek potrzebować będziemy niestepujących składników:
- kilka kromek chleba tostowego lub zwykłego najlepiej czerstwego chleba
- 10 dag szynki
- pomidor
- papryka – mix kolorów, by zapiekanki pięknie wyglądały
- czerwona cebula
- ser (np. mozzarella, ale tak naprawdę każdy się nada)
- sosy np. keczup, sos czosnkowy, sos barbecue czy dowolny sos słodko-kwaśnego
- sól i pieprz do smaku
- ulubione zioła – szczypiorek, koperek czy zioła prowansalskie
- garść posiekanej naciowej pietruszki
Wykonanie zapiekanek krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę wyrzyskich warzyw, które maja się znaleźć na naszej zapiekance. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Krok 2. Kolejno dodajemy do warzyw zioła (świeże zioła należy wcześniej drobno posiekać) oraz wędlinę pokrojoną z paski.
Krok 3. Chleb układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę smarujemy sosem lub keczupem. Następnie układamy warzywa z szynką i posypujemy startym na grubych oczkach serem.
Krok 4. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>