Przepis na mięciutkie paszteciki z mięsem

Przepis na pyszne paszteciki z mięsem, to coś co każdy z nas pokocha. Smakują wyśmienicie, zwłaszcza podane wraz z gorącym czerwonym barszczem. Na farsz do pasztecików można wykorzystać np. mięso z niedzielnego rosołu. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe rollsy z tortilli - szybka i pyszna przystawka

Składniki i wykonania ciasta do pasztecików:

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących produktów:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
  • 125g masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Szczypta soli
  • jedno jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Krok 1. Na stolnicę należy wysypać mąkę, cukier oraz sól. Kolejno dodajemy masło i siekamy wszystko za pomocą noża. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i siekamy do połączenia się składników. Dodajemy całe jajka i żółtka, a także śmietanę. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi do momentu, gdy będzie elastyczne. Nie czekamy, aż ciasto podrośnie, od razu przechodzimy do następnego kroku.

Krok 2. Ciasto należy podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3mm. Układamy porcję farszu i zawijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Paszteciki układamy na blaszce do pieczenia zachowując pewien odstęp.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ziemniaki jak z ogniska - są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

Krok 3. Kolejno roztrzepujemy jajko z mlekiem. Następnie smarujemy nim paszteciki tuż przed pieczeniem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Składniki i wykonanie farszu do pasztecików – przepis

Do przygotowania farszu potrzebować będziemy:

  • 700g mięsa gotowanego, np. z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 ugotowana marchewka
  • bulion lub woda (ilość zależy od wilgotności mięsa)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżeczki oleju do smażenia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczarki w serowej "skorupce" - smaczna i szybka przekąska

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest suchy należy dodać ciepłego bulionu lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here