Serniki bez pieczenia są bardzo szybkie do wykonania, a efekt końcowy zachwyci wszystkich. Dziś mamy dla Wam przepis na wspaniały i bardzo efektowny jagodowy sernik. Spód ciasta stanowią herbatniki, za sprawą czego przepis wykonacie w kilka minut. Powodzenia 🙂
Składniki na jagodowy sernik ombre – przepis
Do przygotowania sernika potrzebować będziemy następujących składników:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 370 ml śmietany kremówki
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- 600-700 g jagód
- beziki do dekoracji
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sernika jagodowego krok po kroku
Krok 1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Masę z herbatników wysypujemy do tortownicy i dociskamy do dna.
Krok 2. Masę serową dzielimy równo na 3 części. Jagody blendujemy pozostawiając odrobinę do dekoracji.
Krok 3. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru. Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę dodajemy do pierwszej części sera. Dodajemy równiej pół łyżeczki musu jagodowego, by odrobinę zabarwić nasz ser. Masę serową wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
Krok 4. Kolejne dwie warstwy sernika przygotowujemy dokładnie tak samo. Zwiększamy jedynie ilość musu jagodowego, by uzyskać 3 masy serowe o różnych odcieniach. Kolejne warstwy sernika wlewamy na siebie po stężeniu poprzedniej.

