Jagodowy sernik ombre – to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia

Serniki bez pieczenia są bardzo szybkie do wykonania, a efekt końcowy zachwyci wszystkich. Dziś mamy dla Wam przepis na wspaniały i bardzo efektowny jagodowy sernik. Spód ciasta stanowią herbatniki, za sprawą czego przepis wykonacie w kilka minut. Powodzenia 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Składniki na jagodowy sernik ombre – przepis

Do przygotowania sernika potrzebować będziemy następujących składników:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 370 ml śmietany kremówki
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • 600-700 g jagód
  • beziki do dekoracji

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie sernika jagodowego krok po kroku

Krok 1. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Masę z herbatników wysypujemy do tortownicy i dociskamy do dna.

 

Krok 2. Masę serową dzielimy równo na 3 części. Jagody blendujemy pozostawiając odrobinę do dekoracji.

Krok 3. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru. Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę dodajemy do pierwszej części sera. Dodajemy równiej pół łyżeczki musu jagodowego, by odrobinę zabarwić nasz ser. Masę serową wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.

Krok 4. Kolejne dwie warstwy sernika przygotowujemy dokładnie tak samo. Zwiększamy jedynie ilość musu jagodowego, by uzyskać 3 masy serowe o różnych odcieniach. Kolejne warstwy sernika wlewamy na siebie po stężeniu poprzedniej.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Krok 5. Pozostały mus jagodowy zagotowujemy. Dodajemy do niego resztę żelatyny, cukru i cukru waniliowego. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, można też zblendować ręcznym blenderem.
 
Krok 6. Zimny i lekko tężejący mus wylewamy na schłodzony wcześniej sernik. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dekorujemy np. gotowymi bezikami. Smacznego!
 
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
 
 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here