Koniecznie wykonaj ciasto budyniowiec bez pieczenia, gdyż jest to szybki i łatwy deser, który zachwyci Twoje podniebienie bez konieczności spędzania czasu przy gorącym piekarniku. Ta wspaniała słodycz składa się z warstwy puszystego budyniu, delikatnych biszkoptów i aromatycznej galeretki z truskawkami, które idealnie łączą się w harmonijną całość. Polecam!
Ponadto, to idealna opcja na gorące dni, gdy nie chcesz dodatkowo podgrzewać kuchni. Ciasto budyniowiec bez pieczenia to również doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią lub nie czują się pewnie w pieczeniu – szybko się go robi, a efekt jest równie pyszny.Nie ma niczego lepszego niż rozkoszowanie się kawałkiem tego lekkiego, budyniowego i niezwykle smacznego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na budyniowiec z galaretką i truskawkami – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam tortownicy o średnicy 20 cm i 8 cm wysokości oraz szklanki o pojemności 250 ml.
- 130 g podłużnych biszkoptów
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 2,5 szklanki mleka
- 50 g masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe (2x77g)
- 3 szklanki wrzątku
- 500 g truskawek
Wykonanie ciasta Budyniowiec z galaretką i truskawkami – przepis krok po kroku:
Krok 1. Zaczniemy od wyłożenia dna naszej tortownicy połową przygotowanych biszkoptów.
Krok 2. Teraz przygotujemy budyń. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy 50 g masła. Resztę mleka przelewamy do niedużej miseczki, a następnie dodajemy budynie z opakowania oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3. Mleko zagotowujemy i dokładnie mieszamy przed dodaniem pozostałego mleka. W momencie wrzenia wlewamy mleko z budyniem i dokładnie mieszamy do powstania gęstej masy.
Krok 4. Gotowy budyń (jeszcze gorący) przelewamy od razu do formy wyłożonej biszkoptami. Rozprowadzamy równomiernie masę.
Krok 5. Od razu wykładamy wierzch budyniu drugą połową przygotowanych wcześniej biszkoptów.
Krok 6. W tym kroku przygotowujemy galaretkę w 750 ml wrzątku. Pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 7. Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie myjemy je i odsączamy z nadmiaru wody. Potem układamy je na biszkopty.
Krok 8. Gdy galaretka się ostudzi lub zacznie lekko tężeć, wylewamy ja do formy na ułożone wcześniej truskawki. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>