Oponki kojarzą się nam głównie z tłustym czwartkiem, ale niby dlaczego nie zrobić ich w inny dzień? Otóż można, a nawet należy, bo oponki są cudowną przekąską do porannej czy popołudniowej kawy. Przepis na oponki nie jest skomplikowany, wiec z pewnością każdy sobie z nim doskonale poradzi.
Składniki potrzebne do wykonania oponek – przepis
Do przygotowania ciasta na nasze oponki potrzebować będziemy następujące składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g twarogu śmietankowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki spirytusu
- aromat waniliowy
- dodatkowo do oprószenia gotowych oponek – cukier puder wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta na oponki krok po kroku
Krok 1. Zwykłą mąkę wymieszać wraz z mąką ziemniaczaną, sodą oraz cukrem.
Krok 2. Do suchych składników dodajemy pozostałe półprodukty. Z całości zagniatamy ciasto, gdy zbytnio mocno klei się do rąk można podsypać je mąką. Spirytus dodany do ciasta sprawia, że nie będą one „pić” dużo oleju podczas smażenia.
Krok 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Kolejno w każdym krążku zrobimy dziurkę za pomocą nakrętki lub kieliszka.
Krok 4. Oponki smażymy na małym ogniu w dobrze rozgrzanym oleju. Gdy już się zrumienią z obu stron odsączyłam je na papierowym ręczniku.
Krok 5. Pozostawiamy oponki do przestygnięcia i oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>