Oponki, szybki i niezawodny przepis – sprawdź koniecznie

0
125805

Oponki kojarzą się nam głównie z tłustym czwartkiem, ale niby dlaczego nie zrobić ich w inny dzień? Otóż można, a nawet należy, bo oponki są cudowną przekąską do porannej czy popołudniowej kawy. Przepis na oponki nie jest skomplikowany, wiec z pewnością każdy sobie z nim doskonale poradzi.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Składniki potrzebne do wykonania oponek – przepis

Do przygotowania ciasta na nasze oponki potrzebować będziemy następujące składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g twarogu śmietankowego 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki spirytusu
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo do oprószenia gotowych oponek – cukier puder wymieszany z łyżeczką cukru waniliowego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne faworki

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta na oponki krok po kroku

Krok 1. Zwykłą mąkę wymieszać wraz z mąką ziemniaczaną, sodą oraz cukrem.

Krok 2. Do suchych składników dodajemy pozostałe półprodukty. Z całości zagniatamy ciasto, gdy zbytnio mocno klei się do rąk można podsypać je mąką. Spirytus dodany do ciasta sprawia, że nie będą one „pić” dużo oleju podczas smażenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na hiszpańskie pączki - są przepyszne

Krok 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Kolejno w każdym krążku zrobimy dziurkę za pomocą nakrętki lub kieliszka.

Krok 4. Oponki smażymy na małym ogniu w dobrze rozgrzanym oleju. Gdy już się zrumienią z obu stron odsączyłam je na papierowym ręczniku.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

Krok 5. Pozostawiamy oponki do przestygnięcia i oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Lany chrust - przepis na pyszną chrupiącą przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here