Wielu miłośników herbaty zapewne nie wyobraża sobie tego gorącego napoju bez dodatku w postaci cytryny. Ten dodatek jednak można zastąpić czymś bardziej oryginalnym, a mianowicie syropem z owocu pigwowca. Koniecznie wypróbuj.
Owoc pigwowca jest bardzo kwaśny i z powodzeniem może zastąpić cytrynę. Jeżeli już wpadnie w twoje ręce, wykorzystaj ten przepis i zrób z niego pyszny syrop do herbaty. Istnieje duża szansa, że polubisz go bardziej niż zwykłą cytrynę.
Składniki na syrop z pigwowca – przepis
Składniki na syrop są jedynie dwa:
- 1 kg owoców pigwowca
- 1 kg cukru
Syrop z pigwowca krok po kroku – przepis
Krok 1. Owoce pigwowca dobrze umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Wcześniej usuń pestki i gniazda nasion.
Krok 2. W dużym słoiku układaj pokrojone owoce warstwami, każdą zasypując cukrem. Kiedy już skończą ci się składniki, słoik dobrze zakręć i odstaw w chłodne miejsce, by puścił sok.
Krok 3. Kiedy wytworzy się sok, a raczej syrop, przelej go do buteleczki lub innego naczynia i przechowuj w lodówce. Dodawaj do herbaty wedle uznania.
Taki syrop wzmocni twoją odporność. Posiada też dużo błonnika, który jest świetnym wspomagaczem przy diecie i pomaga zachować uczycie sytości na dłużej. Stosując całe życie cytrynę do herbaty, warto coś zmienić.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>