Lubisz cytrynę do herbaty? Ten syrop z pigwowca posmakuje ci bardziej

0
18014

Wielu miłośników herbaty zapewne nie wyobraża sobie tego gorącego napoju bez dodatku w postaci cytryny. Ten dodatek jednak można zastąpić czymś bardziej oryginalnym, a mianowicie syropem z owocu pigwowca. Koniecznie wypróbuj.

Owoc pigwowca jest bardzo kwaśny i z powodzeniem może zastąpić cytrynę. Jeżeli już wpadnie w twoje ręce, wykorzystaj ten przepis i zrób z niego pyszny syrop do herbaty. Istnieje duża szansa, że polubisz go bardziej niż zwykłą cytrynę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna sałatka z Tortellini - znika z salaterki w mgnieniu oka. Każdy ją uwielbia
DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Składniki na syrop z pigwowca – przepis

Składniki na syrop są jedynie dwa:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na ciasto jogurtowe. Szybko, tanio i smacznie
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z cukinii w pysznej marynacie. Przepis na słoiczki siostry Anastazji

Syrop z pigwowca krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce pigwowca dobrze umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Wcześniej usuń pestki i gniazda nasion.

Krok 2. W dużym słoiku układaj pokrojone owoce warstwami, każdą zasypując cukrem. Kiedy już skończą ci się składniki, słoik dobrze zakręć i odstaw w chłodne miejsce, by puścił sok.

Krok 3. Kiedy wytworzy się sok, a raczej syrop, przelej go do buteleczki lub innego naczynia i przechowuj w lodówce. Dodawaj do herbaty wedle uznania.

Taki syrop wzmocni twoją odporność. Posiada też dużo błonnika, który jest świetnym wspomagaczem przy diecie i pomaga zachować uczycie sytości na dłużej. Stosując całe życie cytrynę do herbaty, warto coś zmienić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Znika z talerzy w oka mgnieniu
DZISIAJ GRZEJE:  Nienawidzisz pająków? To weź kasztany i zrób ten jeden prosty trik

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here