Lubisz cytrynę do herbaty? Ten syrop z pigwowca posmakuje ci bardziej

Wielu miłośników herbaty zapewne nie wyobraża sobie tego gorącego napoju bez dodatku w postaci cytryny. Ten dodatek jednak można zastąpić czymś bardziej oryginalnym, a mianowicie syropem z owocu pigwowca. Koniecznie wypróbuj.

Owoc pigwowca jest bardzo kwaśny i z powodzeniem może zastąpić cytrynę. Jeżeli już wpadnie w twoje ręce, wykorzystaj ten przepis i zrób z niego pyszny syrop do herbaty. Istnieje duża szansa, że polubisz go bardziej niż zwykłą cytrynę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszna sałatka z Tortellini - znika z salaterki w mgnieniu oka. Każdy ją uwielbia

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Składniki na syrop z pigwowca – przepis

Składniki na syrop są jedynie dwa:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na ciasto jogurtowe. Szybko, tanio i smacznie

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z cukinii w pysznej marynacie. Przepis na słoiczki siostry Anastazji

Syrop z pigwowca krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce pigwowca dobrze umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Wcześniej usuń pestki i gniazda nasion.

Krok 2. W dużym słoiku układaj pokrojone owoce warstwami, każdą zasypując cukrem. Kiedy już skończą ci się składniki, słoik dobrze zakręć i odstaw w chłodne miejsce, by puścił sok.

Krok 3. Kiedy wytworzy się sok, a raczej syrop, przelej go do buteleczki lub innego naczynia i przechowuj w lodówce. Dodawaj do herbaty wedle uznania.

Taki syrop wzmocni twoją odporność. Posiada też dużo błonnika, który jest świetnym wspomagaczem przy diecie i pomaga zachować uczycie sytości na dłużej. Stosując całe życie cytrynę do herbaty, warto coś zmienić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Znika z talerzy w oka mgnieniu

DZISIAJ GRZEJE:  Nienawidzisz pająków? To weź kasztany i zrób ten jeden prosty trik

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here