Ekspresowe knedle z mięsem z rosołu. Uniwersalny przepis na pyszne ciasto

0
11887

Knedle podobnie jak pierogi najczęściej podawane są z owocami lub nieco bardziej wytrwanie z mięsem. Z pewnością jest tutaj wielu fanów przepisu w wersji owocowej, jednak w moim domu królują knedle z mięsem z rosołu.

Ze względu na to, że nie lubię marnować jedzenia, zawsze staram się wykorzystać wszystkie resztki. I właśnie tak powstał przepis na knedle z mięsem z rosołu. Dzięki temu nie muszę wyrzucać mięsa, a dodatkowo mam pyszny obiad na kolejny dzień. Ponadto, gdy z przygotowywania knedli pozostaje mi jeszcze ciasto, wykorzystuję je do zrobienia kolejnego obiadu – kopytek.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rurki z kremem budyniowym - idealne na każdą okazję

Składniki na knedle z mięsem z rosołu:

Domowy przepis na knedle nie wymaga ani wiele pracy, ani również specjalnych składników. Najważniejszym elementem jest mięso, a resztę z pewnością również masz w swoim domu. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad, ponieważ jest szybki, ale przede wszystkim pyszny!

Ciasto:

  • 1 kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pyszna sałatka warstwowa z tuńczykiem - przepis

Nadzienie:

  • 400 gram mięsa z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Masło do podsmażenia cebuli
  • Łyżeczka majeranku
  • Pieprz
  • Sól
DZISIAJ GRZEJE:  Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop który oczyści płuca
DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.

Knedle z mięsem z rosołu – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz i pokrój cebulę, następnie podsmaż ją na maśle.

Krok 2. Mięso z rosołu drobno posiekaj – ze względu na to, że jest ono miękkie nie ma potrzeby aby je mielić.

Krok 3. Do tak przygotowanego mięsa dodaj podsmażoną cebulkę i jajko, następnie dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną mortadelę - smak mojego dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety jajeczne - pyszny i szybki obiad

Krok 4. Pora się zabrać za ciasto na knedle z mięsem z rosołu – najpierw ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie zagnieć je wraz z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i solą.

Krok 5. Na stolnicy obsypanej mąką ułóż ciasto, a następnie uformuj z niego placuszki. Potem do wnętrza każdego z nich nałóż farsz i uformuj knedle.

Krok 6. Zagotuj posoloną wodę, a następnie gotuj knedle z mięsem z rosołu przez około 5 minut od wypłynięcia.

Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny – dokładnie z tego samego przygotowuję kopytka. Dlatego też, gdy po robieniu knedli zostaje mi trochę ciasta, nigdy go nie wyrzucam. Mam prawie gotowy obiad na kolejny dzień.

DZISIAJ GRZEJE:  Racuszki bananowe - szybki sposób na pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here