Proziaki – smak dzieciństwa. Koniecznie zobacz przepis

0
58229

Proziaki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zarówno babcia jak i mama wypiekały je w naszym domu co sobotę. Proziaki możemy podać zarówno na słodko, jak i w wersji wykwintnej. Smak proziaków doskonale łączy się z ulubionym dżemem, masłem czosnkowym czy rożnego rodzaju sosami.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Składniki na proziaki – przepis

Do przygotowania proziaków, czyli placków na sodzie potrzebować będziemy następujących składników:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 ml kefiru lub maślanki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie proziaków krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz sodę.

Krok 2. Do mąki dodajemy jedno jajko, szklankę kefiru lub maślanki oraz cukier.

DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne faworki
DZISIAJ GRZEJE:  Lany chrust - przepis na pyszną chrupiącą przekąskę

Krok 3. Całość wyrabiamy dłonią na jednolite, gładkie ciasto. Może być ono trochę klejące.

Krok 4. Blat oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i wycinamy proziaki. Można je wykrawać przy pomocy np. szklanki lub po prostu kroimy ciasto na mniejsze kawałki (kwadraty, trójkąty).

DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

 

Krok 5. Proziaki przenosiny na oprószony mąką blat. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Krok 6. Proziaki smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni, przez około 8-10 minut. Pamiętajcie, by podczas smażenia przekręcać placki co półtorej minuty na drugą stronę, unikniemy wtedy przypalenia. Proziaki mają się ładnie zrumienić z obu stron. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodną sałatkę gyros - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here