Proziaki kojarzą mi się z dzieciństwem. Zarówno babcia jak i mama wypiekały je w naszym domu co sobotę. Proziaki możemy podać zarówno na słodko, jak i w wersji wykwintnej. Smak proziaków doskonale łączy się z ulubionym dżemem, masłem czosnkowym czy rożnego rodzaju sosami.
Składniki na proziaki – przepis
Do przygotowania proziaków, czyli placków na sodzie potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie proziaków krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz sodę.
Krok 2. Do mąki dodajemy jedno jajko, szklankę kefiru lub maślanki oraz cukier.
Krok 3. Całość wyrabiamy dłonią na jednolite, gładkie ciasto. Może być ono trochę klejące.
Krok 4. Blat oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i wycinamy proziaki. Można je wykrawać przy pomocy np. szklanki lub po prostu kroimy ciasto na mniejsze kawałki (kwadraty, trójkąty).
Krok 5. Proziaki przenosiny na oprószony mąką blat. Przykrywamy suchą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Krok 6. Proziaki smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni, przez około 8-10 minut. Pamiętajcie, by podczas smażenia przekręcać placki co półtorej minuty na drugą stronę, unikniemy wtedy przypalenia. Proziaki mają się ładnie zrumienić z obu stron. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>