Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek

0
1061

Obwarzanek to wytrawne pieczywo typowe dla Krakowa, lecz rzecz jasna nie musisz być krakusem, by przygotować go u siebie w domu. Jeżeli znudziły ci się kanapki z chlebem, możesz, zamiast niego użyć właśnie obwarzanka.

Dzisiaj pokażemy wam przepis na te pyszne drożdżowe wypieki z dziurką w środku. Możesz je zajadać na ciepło bez niczego lub z samym masłem. Smakują po prostu wyśmienicie.

DZISIAJ GRZEJE:  Szyszki w masie krówkowej. Oryginalna przekąska z tylko trzech składników
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki po królewsku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

Składniki na obwarzanki – przepis

Do zrobienia obwarzanków będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli i szczypta cukru
  •  małe jajko i szczypta soli oraz sezam, czarnuszka lub mak do posypania
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

Obwarzanki krok po kroku – przepis

Krok 1. Sporządź piankowy rozczyn z drożdży. Do dużego naczynia wlej 100 ml wody i 100 ml mleka. Niech ciecze nie będą zimne, po ich zmieszaniu powstały płyn musi być lekko ciepły.

Krok 2. Do naczynia dodaj też szczyptę cukru i 50 gramów świeżych drożdży. Jeżeli nie masz świeżych, mogą być suszone w ilości 14 gramów.

Krok 3. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw na minimum 20 minut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się buzująca piana.

Krok 4. Teraz weź dużą miskę i wsyp do niej 500 gramów mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu, pół łyżeczki soli i dodaj 100 gramów miękkiego masła. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki.

Krok 5. Teraz do miski dodaj buzującą pianę ze szklanego naczynia.

Krok 6. Wyrób ciasto. Możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy pomocy miksera z dużym hakiem.

Krok 7. Powstałą kulę ciasta zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 8. Z ciasta wyrabiaj kulki, o masie około 50 gramów każda. Możesz robić to na oko. Kulek powinno wyjść kilkanaście.

Krok 9. Z każdej kulki zrób sznurek o długości minimum 20 cm. Każdy sznurek skręcaj i łącz ze sobą ich końce. Zrób to dobrze, by podczas gotowania się nie rozpadły.

Krok 10. Zagotuj wodę i posól ją łyżeczką soli. Jak już się zagotuje, zmniejsz moc palnika na bardzo małą i wrzucaj obwarzanki. Wyławiaj je po minucie i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 11. Rozbełtaj jajko i posmaruj każdego obwarzanka. Posyp go też sezamem i makiem.

Krok 12. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra i dół) wsadź blachę z obwarzankami i piecz je 20 minut. Wyciągaj, gdy są rumiane.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tortellini i szynką
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Cukinię w Zalewie Paprykowej: Słoiczek Pełen Smaków na Zimowe Wieczory

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here