Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek

Obwarzanek to wytrawne pieczywo typowe dla Krakowa, lecz rzecz jasna nie musisz być krakusem, by przygotować go u siebie w domu. Jeżeli znudziły ci się kanapki z chlebem, możesz, zamiast niego użyć właśnie obwarzanka.

Dzisiaj pokażemy wam przepis na te pyszne drożdżowe wypieki z dziurką w środku. Możesz je zajadać na ciepło bez niczego lub z samym masłem. Smakują po prostu wyśmienicie.

DZISIAJ GRZEJE:  Szyszki w masie krówkowej. Oryginalna przekąska z tylko trzech składników

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki po królewsku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

Składniki na obwarzanki – przepis

Do zrobienia obwarzanków będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli i szczypta cukru
  •  małe jajko i szczypta soli oraz sezam, czarnuszka lub mak do posypania

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

Obwarzanki krok po kroku – przepis

Krok 1. Sporządź piankowy rozczyn z drożdży. Do dużego naczynia wlej 100 ml wody i 100 ml mleka. Niech ciecze nie będą zimne, po ich zmieszaniu powstały płyn musi być lekko ciepły.

Krok 2. Do naczynia dodaj też szczyptę cukru i 50 gramów świeżych drożdży. Jeżeli nie masz świeżych, mogą być suszone w ilości 14 gramów.

Krok 3. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw na minimum 20 minut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się buzująca piana.

Krok 4. Teraz weź dużą miskę i wsyp do niej 500 gramów mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu, pół łyżeczki soli i dodaj 100 gramów miękkiego masła. Najlepiej wcześniej wyjąć je z lodówki.

Krok 5. Teraz do miski dodaj buzującą pianę ze szklanego naczynia.

Krok 6. Wyrób ciasto. Możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy pomocy miksera z dużym hakiem.

Krok 7. Powstałą kulę ciasta zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 8. Z ciasta wyrabiaj kulki, o masie około 50 gramów każda. Możesz robić to na oko. Kulek powinno wyjść kilkanaście.

Krok 9. Z każdej kulki zrób sznurek o długości minimum 20 cm. Każdy sznurek skręcaj i łącz ze sobą ich końce. Zrób to dobrze, by podczas gotowania się nie rozpadły.

Krok 10. Zagotuj wodę i posól ją łyżeczką soli. Jak już się zagotuje, zmniejsz moc palnika na bardzo małą i wrzucaj obwarzanki. Wyławiaj je po minucie i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 11. Rozbełtaj jajko i posmaruj każdego obwarzanka. Posyp go też sezamem i makiem.

Krok 12. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra i dół) wsadź blachę z obwarzankami i piecz je 20 minut. Wyciągaj, gdy są rumiane.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tortellini i szynką

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy syrop na kaszel. Wypróbuj go koniecznie, a pozbędziesz się przeziębienia znacznie szybciej

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Cukinię w Zalewie Paprykowej: Słoiczek Pełen Smaków na Zimowe Wieczory

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here