Świderki z cista francuskiego to szybki przepis na pyszną przekąskę. Poradzi sobie z nią nawet osoba początkująca w kuchni, a smak zachwyci wszystkich Twoich gości. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na świderki z masą makową – przepis
Do przygotowana świderków potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
- 300 g gotowej masy makowej z bakaliami
- jedno białko
- lukier: pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie świderków z masą makową krok po kroku – przepis
Krok 1. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy na płaskiej powierzchni. Pierwszy płat dzielimy na pół i smarujemy masą makową. Odkrojoną część ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posmarowaną częścią przykrywamy placek z makiem.
Krok 2. Ciasta dociskamy delikatnie do siebie. Całość kroimy w poziome paski o grubości 2-3 cm, wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę (obkręcając w przeciwne strony). Świderki można pozostawić podłużne lub dodatkowo zawinąć je w koła. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.
Krok 3. Świderki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy ok. 12-18 min w temperaturze 190 st. do momentu zrumienienia.
Krok 4. Upieczone świderki odkładamy do wystudzenia. Smarujemy lukrem. Przepis na lukier znajdziesz <<TUTAJ>>. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>