Przestawiamy Wam dzisiaj przepis na ekspresowy deser bez pieczenia. Możecie go wykonać na dwa sposoby – układając poszczególne warstwy na blaszce lub zrobić go np. w pucharkach czy małych słoiczkach.
Polecamy ten pyszny deser o smaku cappuccino i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Zróbcie go sami i przekonajcie się, że jest bardzo smaczny.
Składniki na deser tiramisu – przepis
Do przygotowania deseru potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 opakowania podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- 1 szklanka mocnej kawy
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 125 ml gorącej wody
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki żelatyny
- tabliczka mlecznej czekolady lub kakao do posypania deseru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie tiramisu krok po kroku -przepis
Krok 1. Zaczynamy od namoczenia połowy biszkoptów w kawie. Kolejno w zależności od sposobu podania rozkładamy biszkopty (układamy je równomiernie na blaszce lub na dnie naszego naczynia).
Krok 2. Następnie należy ubić jedno całe jajko z żółtkami i cukrem.
Krok 3. Masło ucieramy do momentu, gdy zrobi się jasne i dodajemy wcześniej ubite ostudzone żółtka z cukrem.
Krok 4. Do masy maślano jajecznej dodajemy małymi partiami mleko w proszku na zmianę z serkami homogenizowanymi.
Krok 5. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i po przestudzeniu, ciągle mieszając dodajemy ją powoli do masy.
Krok 6. Masę rozprowadzamy po biszkoptach i przykrywamy ją drugą połową namoczonych w kawie biszkoptów. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli lub posypujemy kakaem. Robiąc deser w pucharkach możemy zrobić więcej warstw biszkoptów przełożonych masą.
Krok 7. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce, by masa mogła dobrze stężeć. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>