Przepis na deser tiramisu bez pieczenia – zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

0
9767

Przestawiamy Wam dzisiaj przepis na ekspresowy deser bez pieczenia. Możecie go wykonać na dwa sposoby – układając poszczególne warstwy na blaszce lub zrobić go np. w pucharkach czy małych słoiczkach.

Polecamy ten pyszny deser o smaku cappuccino i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Zróbcie go sami i przekonajcie się, że jest bardzo smaczny.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Składniki na deser tiramisu – przepis

Do przygotowania deseru potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 opakowania podłużnych lub okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 125 ml gorącej wody
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • tabliczka mlecznej czekolady lub kakao do posypania deseru
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie tiramisu krok po kroku -przepis

Krok 1. Zaczynamy od namoczenia połowy biszkoptów w kawie. Kolejno w zależności od sposobu podania rozkładamy biszkopty (układamy je równomiernie na blaszce lub na dnie naszego naczynia).

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 2. Następnie należy ubić jedno całe jajko z żółtkami i cukrem. 

Krok 3. Masło ucieramy do momentu, gdy zrobi się jasne i dodajemy wcześniej ubite ostudzone żółtka z cukrem.

Krok 4. Do masy maślano jajecznej dodajemy małymi partiami mleko w proszku na zmianę z serkami homogenizowanymi. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Krok 5. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i po przestudzeniu, ciągle mieszając dodajemy ją powoli do masy.

Krok 6. Masę rozprowadzamy po biszkoptach i przykrywamy ją drugą połową namoczonych w kawie biszkoptów. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli lub posypujemy kakaem. Robiąc deser w pucharkach możemy zrobić więcej warstw biszkoptów przełożonych masą.

Krok 7. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce, by masa mogła dobrze stężeć. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem - proporcja na dzisiejszy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here