Przepis na deser tiramisu bez pieczenia – zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

Przestawiamy Wam dzisiaj przepis na ekspresowy deser bez pieczenia. Możecie go wykonać na dwa sposoby – układając poszczególne warstwy na blaszce lub zrobić go np. w pucharkach czy małych słoiczkach.

Polecamy ten pyszny deser o smaku cappuccino i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Zróbcie go sami i przekonajcie się, że jest bardzo smaczny.

Składniki na deser tiramisu – przepis

Do przygotowania deseru potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 opakowania podłużnych lub okrągłych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 125 ml gorącej wody
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • tabliczka mlecznej czekolady lub kakao do posypania deseru

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie tiramisu krok po kroku -przepis

Krok 1. Zaczynamy od namoczenia połowy biszkoptów w kawie. Kolejno w zależności od sposobu podania rozkładamy biszkopty (układamy je równomiernie na blaszce lub na dnie naszego naczynia).

Krok 2. Następnie należy ubić jedno całe jajko z żółtkami i cukrem. 

Krok 3. Masło ucieramy do momentu, gdy zrobi się jasne i dodajemy wcześniej ubite ostudzone żółtka z cukrem.

Krok 4. Do masy maślano jajecznej dodajemy małymi partiami mleko w proszku na zmianę z serkami homogenizowanymi. 

Krok 5. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i po przestudzeniu, ciągle mieszając dodajemy ją powoli do masy.

Krok 6. Masę rozprowadzamy po biszkoptach i przykrywamy ją drugą połową namoczonych w kawie biszkoptów. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli lub posypujemy kakaem. Robiąc deser w pucharkach możemy zrobić więcej warstw biszkoptów przełożonych masą.

Krok 7. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce, by masa mogła dobrze stężeć. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here