Ciasto pszczółka jest niezwykle spektakularne i na nie jednym stole potrafi zrobić furorę. Jest nietypowym ciastem, które aż przyciąga wzrokiem. Sprawdzi się na każdą okazję, więc jego uniwersalność sprawia, że warto zajrzeć do tego przepisu. Polecam!
Ciasto pszczółka wyglądem przypomina dosłownie pszczoły, dlatego każdy aż z zaciekawieniem pragnie go spróbować. Wręcz idealny wygląd to tylko jedna z jego zalet. Smak tego ciasta powala na kolana. Warto wspomnieć, że jest bardzo proste w wykonaniu, a do tego na każdą kieszeń. Polecam!
Składniki na ciasto pszczółka – przepis
Do przygotowania tego przepisu użyłam 24 x 24 cm. Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona, a reszta składników powinna być w temperaturze pokojowej.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 4 średniej wielkości jajka
- 80 g drobnego cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (45 g)
Składniki na masę serową:
- 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g cukru pudru
- 500 ml wrzątku
Pozostałe składniki:
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
- 200 ml wrzątku
- 13 brzoskwiń z syropu – około 1,5 puszki
- 125 ml odlanego syropu z brzoskwiń – pół szklanki
Składniki do dekoracji pszczółek
- płatki migdałowe
- 1 kostka białej czekolady
- 30 g czekolady gorzkiej lub deserowe
Przygotowanie ciasta pszczółka krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od czekoladowego spodu. W misce mieszamy mąkę wraz z budyniem czekoladowym bez cukru i łyżeczką proszku do pieczenia. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do równomiernego rozprowadzenia się składników.
Krok 2. Do drugiego naczynia wsypujemy 80 g cukru, a następnie wbijamy 4 całe jajka. Cukier wraz z jajkami ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, do czasu całkowitego roztarcia się cukru.
Krok 3. Ubita masa powinna być gładka i jasna. Po dobrym ubiciu się masy, zmniejszamy obroty miksera i dolewamy olej. Jeszcze przez chwilę miksujemy.
Krok 4. Do masy dodajemy powoli i małymi partiami, suche składniki. Pamiętamy o delikatnym mieszaniu.
Krok 5. Do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wlewamy przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w temperaturze 175*C, grzanie góra dół, na środkowej półce. Pieczemy przez ok. 20-25 min.
Krok 6. W następnym kroku zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Zagotowujemy wodę 500 ml wrzątku. Do miski wsypujemy galaretki, wlewamy wrzątek i mieszamy do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 7. Do miski wrzucamy 1 kg zmielonego sera, a następnie wlewamy ostudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Krok 8. Szybko zabieramy się do ubijania kremówki, gdyż masa serowa szybko zacznie tężeć. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę 30% oraz 60 g cukru. Ubijamy do czasu powstania sztywnej masy.
Krok 9. Masę kremową dodajemy do wcześniej przygotowanej masy serowej i dokładnie mieszamy. Po dokładnym połączeniu się składników, masę odstawiamy.
Krok 10. Lekko tężejącą masę serową wlewamy do formy z biszkoptem, a następnie odstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 11. Cztery połówki brzoskwini odkładamy do miski wraz z syropem odlanym z puszki (pół szklanki). Przygotowujemy galaretkę zalewając ją 200 ml wrzątku. Mieszamy do momentu ostudzenia się żelatyny.
Krok 12. Po ostudzeniu się galaretki, wlewamy ją do miski z brzoskwiniami i syropem. Całość blendujemy za pomocą blendera. Gdy mus zacznie lekko tężeć, rozprowadzamy go na masę serową naszego ciasta.
Krok 13. W czasie gdy nasze ciasto tężeje, przygotujemy pszczółki, które będą na wierzchu. Połówki brzoskwiń, które nam pozostały wyjmujemy z puszki i przecieramy ręcznikiem papierowym, aby nie były wilgotne.
Krok 14. Czekoladę gorzką lub deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej na minimalnym ogniu. Czekoladę umieszczamy w woreczku cukierniczym z lekko ściętą końcówką. Następnie na szerokość połówki brzoskwini wyciskamy kilka pasków czekolady.
Krok 15. Czekoladę białą również rozpuszczamy, a następnie za pomocą wykałaczki robimy oczka na brzoskwiniach. Gdy biała czekolada zgęstnieje, również za pomocą wykałaczki robimy małą kropkę na każdym oku. Na koniec dwa płatki migdałowe umieszczamy na grzbiecie brzoskwini. Gotowe pszczółki umieszczamy na wierzchu naszej masy.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>