Budyniowiec bez pieczenia to idealne ciasto na szybki i pyszny deser. Zaletą tego ciasta jest to, że masę budyniową robimy bez ucierania masła, dzięki temu znaczącą przyspieszasz się cały proces robienia ciasta. Polecam Wam ten przepis
Dzisiejszy przepis na budyniowiec jest naprawdę banalnie prosty do wykonania. W pierwszej kolejności zalejcie wrzątkiem galaretki, nim stężeją spokojnie wykonacie resztę przepisu. Forma, którą należy użyć to tortownica o średnicy 18-20 cm. Brzegi formy można pokryć folią rantową cukierniczą, by ciasto ładnie odeszło od formy.
Składniki na BUDYNIOWIEC Z OWOCAMI:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujących składników:
- 130 podłużnych biszkoptów
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 625 ml mleka (2,5 szklanki)
- 50 g masła
- 4 płaskie łyżki masła
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku (3 szklanki)
- 500 g truskawek (można użyć też np. malin czy borówek)
Przygotowanie BUDYNIOWCA Z OWOCAMI krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. Dwie galaretki truskawkowe zalej wrzątkiem. Potrzebujesz do tego około 750 ml wrzątku. Dobrze je wymieszaj i odłóż na bok do stężenia. W tym czasie wykonasz resztę przepisu.
Krok 2. Przygotuj formę do pieczenia (o średnicy ok 20 cm). Jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Ranty wyłóż od wewnątrz folią rantową lub wyższymi paskami papieru do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki pergaminu będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem.
Krok 3. Na dnie formy poukładaj obok siebie podłużne biszkopty.
Krok 4. Przygotuj gęsty budyń. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka i dodaj 50 gramów masła. Do osobnego naczynia wlej pozostałe mleko i wsyp dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru oraz 40 gramów cukru drobnego lub cukru pudru. Mleko z masłem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej płyn z pozostałego mleka, proszku budyniowego i cukru. Budyń gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Krok 5. Ugotowany jeszcze ciepły budyń przelej od razu na biszkopty w formie. Odczekaj 5 minut i ułóż na nim kolejną warstwę biszkoptów.
Krok 6. Truskawki lub inne owoce umyj i osusz. Poukładaj na wierzchu ciasta i zalej już tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto należy schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ <<TUTAJ>>