Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis

0
108594

Faworki są zdecydowanie moim ulubionym przysmakiem z dzieciństwa. Oprószone cukrem pudrem podłużne, chrupiące ciasteczka niemal rozpływają się w ustach. Uwielbiam je wykonywać nie tylko ze względu na dobre wspomnienia, ale również dlatego, że są proste w wykonaniu, a ubóstwia je każdy smakosz. Polecam!

W tym artykule znajdziesz niezwykle banalny przepis na faworki, które zawsze wychodzą idealnie. Bardzo szybko znikają z talerza, gdyż smakują każdemu. Łatwość wykonania to tylko jedna z zalet tego przepisu, a jest ich jeszcze więcej. Do wykonania tego przepisu potrzebować będziemy tylko kilku składników, które są na każdą kieszeń. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać

Składniki na faworki – przepis 

  • 500 g mąki pszennej np. tortowej
  • 5 żółtek dużych lub 6 małych
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 litr oleju lub smalcu
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie faworków krok po kroku – przepis:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus.

Krok 2. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękoma (ciasto na faworki musi być bardzo dobrze ugniecione do momentu aż będzie gładkie i mięciutkie). Ugniatamy przez ok 10 min.

Krok 3. Po dobrym i dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je na ok 30 minut, aby łatwiej się nim pracowało. Możemy jednak pominąć ten krok, jeżeli nie mamy wystarczającej ilości czasu.

Krok 4. Po upłynięciu czasu, ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto składamy na pół i ponownie na pół.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

Krok 5. Ciasto uderzamy wałkiem, aby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Następnie znów składamy na pół, rozwałkowujemy i uderzamy. Powtarzamy czynność kilka razy.

Krok 6. Ciasto przedzielamy na 4 równe części, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek.

Krok 7. Nożem lub radełkiem wycinamy podłużne paski. Na ich środku również przecinamy pasek. Jeden koniec przewlekamy przez dziurkę.

Krok 8. Faworki smażymy na oleju lub smalcu rozgrzanego do 180*C, 30 sekund na każda stronę faworka. Kolor ma być złocisty.

Krok 9. Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu lub oleju za pomoca ręcznika papierowego, a na sam koniec oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here