Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać

0
45324
przechowywanie suszone grzyby

Grzybobranie to dla wielu z nas przede wszystkim relaksujące hobby. Wspaniały czas spędzony na świeżym powietrzu w poszukiwaniu pięknych okazów grzybów, może jednak zaobfitować w naprawdę pokaźne zbiory. Dowiedz się jak przechowywać suszone grzyby, tak aby móc się nimi cieszyć jak najdłużej.

DZISIAJ GRZEJE:  5 skutecznych sposobów na pozbycie się muszek owocówek bez chemii

Świeżutkie grzyby warto wykorzystać od razu po przyniesieniu z lasu. Niektórzy gotują i mrożą dania lub same grzyby, inni decydują się na przetwory w słoikach. Jednak równie popularne nadal pozostanie suszenie. Suszone grzyby mogą być jednak narażone na 3 rzeczy, przez które Twój pokaźny zbiór może nadawać się co najwyżej do wyrzucenia. Co zrobić aby tego uniknąć?

DZISIAJ GRZEJE:  Jak prać białe skarpetki? 4 proste i niezawodne sposoby

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak przechowywać suszone grzyby? Czego unikać?

Wilgoć

Podstawową zasadą suszenia grzybów jest robienie tego od z dala od jakiejkolwiek wilgoci. Grzybki muszą znajdować się w czystych, suchych i szczelnie zamkniętych pudełkach. Suszone grzyby można również przechowywać w słoikach, dzięki temu będziemy mieć pewność, że pozostaną suche i świeże na dłużej. Dobrym domowym sposobem na uniknięcie wilgoci jest również dosypanie odrobiny ryżu do pojemników z grzybami.

Światło

Suszone grzyby powinny być przechowywane z dala od słońca, w ciemnym, chłodnym miejscu. Powodem tego również jest możliwość wystąpienia wilgoci. Jeśli do naszego szczelnie zamkniętego słoika dostanie się światło słoneczne, istnieje duże prawdopodobieństwo powstania pary. A stąd już bardzo blisko do pojawienia się pleśni na naszych grzybkach.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe, sprawdzone sposoby na pozbycie się wilgoci w domu. Zrobisz to za grosze

Mole spożywcze

Wiele osób zapomina, że mole spożywcze równie chętnie jak produkty sypkie, podjadają również grzybki. Jeśli wiemy, że mamy z nimi problem w naszej kuchni to powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania grzybków. Aby zapobiec powstaniu moli w naszych opakowaniach można dodać do grzybów kilka liści laurowych, które skutecznie odstraszają nieproszonych gości.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak pozbyć się moli spożywczych? Sposób jest niewiarygodnie prosty i tani

Suszone grzyby, które wcześniej zostały przez nas osobiście zebrane zawsze smakują najlepiej. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu dań, takich jak mięsa czy zupy. Jeśli będziemy pamiętać czego unikać podczas suszenia, będziemy się cieszyć pysznymi grzybkami przez długi czas.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzyby marynowane z cynamonem. Wyjątkowy aromat, któremu się nie oprzesz
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na zalewę do grzybów. Taką robiła moja babcia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze pierogi na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here