Dziś mamy dla Was przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek w sezonie. Kruche ciasto jest lekkie i w dodatku możesz je wykonać wcześniej. Za sprawą proszku do pieczenia nieco urośnie w piekarniku i będzie delikatne.
Połączenie słodkiej bezy z kwaskowatymi śliwkami to zestawienie wręcz idealne. Do przepisu możemy użyć śliwek twardych, bardziej kwaśnych lub już przejrzałych – słodszych. Pamiętajmy jednak, by zawsze przed ułożeniem ich na ciasto oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami
Do wykonania kruchego ciasta potrzebować będziemy:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Produkty potrzebne do bezy – przepis
Do przygotowania bezy, która znajdować będzie się nad śliwkami potrzebujemy:
- 5 białek koniecznie w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo do ciasta potrzebujemy 800 g śliwek oraz 4 łyżki bułki tartej.
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami krok po kroku
Krok 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki siekamy razem przy użyciu noża.
Krok 2. Kolejno dodajemy żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Krok 3. Blachę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na blaszce, lekko je dociskamy.
Krok 4. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Krok 5. Czas na zrobienie piany z białek. Miksujemy je ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy do białek stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Całość pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>