Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – przepis

0
28725

Dziś mamy dla Was przepis na kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek w sezonie. Kruche ciasto jest lekkie i w dodatku możesz je wykonać wcześniej. Za sprawą proszku do pieczenia nieco urośnie w piekarniku i będzie delikatne.

Połączenie słodkiej bezy z kwaskowatymi śliwkami to zestawienie wręcz idealne. Do przepisu możemy użyć śliwek twardych, bardziej kwaśnych lub już przejrzałych – słodszych. Pamiętajmy jednak, by zawsze przed ułożeniem ich na ciasto oprószyć je mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowe krówki ciągutki z 3 składników - Twoje dzieci będą zachwycone

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami

Do wykonania kruchego ciasta potrzebować będziemy:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Produkty potrzebne do bezy – przepis

 Do przygotowania bezy, która znajdować będzie się nad śliwkami potrzebujemy:

  • 5 białek koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo do ciasta potrzebujemy 800 g śliwek oraz 4 łyżki bułki tartej.

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami krok po kroku 

Krok 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki siekamy razem przy użyciu noża.

Krok 2. Kolejno dodajemy żółtka i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.

Krok 3. Blachę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na blaszce, lekko je dociskamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 4. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.

Krok 5. Czas na zrobienie piany z białek. Miksujemy je ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy do białek stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Całość pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem na kefirze - zawsze się udaje
DZISIAJ GRZEJE:  Idealne ciasto na pierogi - takiego jeszcze nie jadłeś - sprawdź przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here