Spaghetti to jedno z ulubionych dań dużych i małych, a dodatkowo jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Nasz domowy przepis na sos pomidorowy w słoikach sprawi, że zawsze będziesz mieć go pod ręką i z pewnością już nigdy więcej nie będziesz się martwić brakiem czasu na przygotowanie ulubionego dania.
Jeśli podobnie jak ja, jesteś fanem szybkich dań z makaronem to na pewno pokochasz nasz przepis na sos pomidorowy do spaghetti. Połączenie świeżych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw sprawi, że otrzymasz pyszne danie w słoiku dla całej rodziny. Wystarczy odkręcić słoik, podgrzać sos oraz ugotować makaron – danie gotowe w 15 minut!
Składniki na sos pomidorowy spaghetti:
Świeże warzywa to podstawa każdego z dań, bowiem to właśnie one wraz z przyprawami nadają niesamowity smak naszym potrawom. W rezultacie otrzymamy pyszny i zdrowy, ekspresowy obiad domowy. Do przygotowania sosu potrzebujemy następujących składników:
- 4 kg pomidorów
- 0,5 kg obranej, pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 główka czosnku drobno posiekanego
- 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 200 g koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- Garść suszonego oregano
- ¼ łyżeczki ostrej papryki mielonej
- Pęczek posiekanej pietruszki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- Kostka rosołowa
*Moja szklanka ma pojemność 250 ml
Sos pomidorowy spaghetti do słoików – przepis krok po kroku:
Krok 1. Umyj dokładnie wszystkie pomidory, pokrój je, a następnie rozgotuj i przetrzyj przez sito.
Krok 2. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę, czosnek i paprykę, potem całość duś na średnim ogniu, aż papryka stanie się miękka.
Krok 3. Następnie dodaj warzywa do przetartych pomidorów i przypraw solą, cukrem, pieprzem, oregano oraz papryką. W następnej kolejności dodaj koncentrat i opcjonalnie kostkę rosołową, gotuj sos pomidorowy spaghetti przez około godzinę.
Krok 4. Pod koniec gotowania sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki, a jeśli sos jest zbyt luźny zagęść go skrobią wymieszaną z wodą.
Krok 5. Jeszcze gorący sos rozlej do słoików i dobrze zakręć, następnie pasteryzuj go przez około pół godziny.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>