Mamy dla Was wspaniały i przede wszystkim szybki przepis na mielone mięso pieczone na kapuście. Danie idealnie pasuje na lekki obiad, ale także spokojnie możecie je podać np. na kolację.
Składniki potrzebne do mięsa mielonego pieczonego na kapuście – przepis
Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:
Masa mięsna:
- około 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula średniej wielkości
- pieprz i sól do smaku
- przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany)
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Dodatkowo:
- główka kapusty
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- zielona cebulka do przybrania dania
Sposób przygotowania dania krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę kroimy na plastry o grubości około 1 cm.
Krok 2. Kapustę układamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 3. Następnie pora zabrać się za mięso. W pierwszej kolejności kroimy cebulę na drobną kosteczkę. Do miski przekładamy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Krok 4. Po wymieszaniu mięsa, rozprowadzamy je na każdym kawałku kapusty.
Krok 5. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przecierem pomidorowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem smarujemy mięso mielone.
Krok 6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>