Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście – Hit wśród dań z piekarnika

Mamy dla Was wspaniały i przede wszystkim szybki przepis na mielone mięso pieczone na kapuście. Danie idealnie pasuje na lekki obiad, ale także spokojnie możecie je podać np. na kolację.

Składniki potrzebne do mięsa mielonego pieczonego na kapuście – przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:

Masa mięsna:

  • około 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula średniej wielkości
  • pieprz i sól do smaku
  • przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, oregano, czosnek granulowany)

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Dodatkowo:

  • główka kapusty
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • zielona cebulka do przybrania dania

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Sposób przygotowania dania krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę kroimy na plastry o grubości około 1 cm.

Krok 2. Kapustę układamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Krok 3. Następnie pora zabrać się za mięso. W pierwszej kolejności kroimy cebulę na drobną kosteczkę. Do miski przekładamy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na burgery z siekanym kotletem - po prostu niebo w gębie

Krok 4. Po wymieszaniu mięsa, rozprowadzamy je na każdym kawałku kapusty.

Krok 5. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z przecierem pomidorowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem smarujemy mięso mielone. 

Krok 6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here