Ciasto marchewkowe jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych ciast. Nie dość, że jest przepyszne, to również szybkie w przygotowaniu. Smak tego ciasta marchewkowego zachwyca już od pierwszego kęsa. Niezwykle puszyste, a do tego rozpływające się w ustach. Polecam ten przepis każdemu, kto chce w krótkim czasie wyczarować coś niesamowitego w swojej kuchni!
Ciasto marchewkowe zdecydowanie uwielbiane jest przez dzieci i dorosłych. Nie można zaprzeczyć temu, że uwielbia je każdy, kto chociaż raz spróbował tego przepisu. Marchewka pod wpływem pieczenia mięknie, nadając ciastu niesamowitą delikatność i sprawia, że jest wilgotne. To właśnie ona jest głównym składnikiem tego wypieku, a przepis urozmaicony o serek mascarpone sprawia, że warto po niego sięgnąć.
Składniki na ciasto marchewkowe z mascarpone – przepis
Przed przystąpieniem do przepisu, ważne jest aby wszystkie składniki wyjąć z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka, którą przygotowałam ma 250 ml, a forma na ciasto 35 x 25 cm.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 180 ml oleju
- 300 g marchewki
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 130 g musu jabłkowego bez cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 160 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- orzechy włoskie do posypania na wierzch ciasta
Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone krok po kroku:
Krok 1. Mąkę przesiej do naczynia wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dodaj cynamon, gałkę muszkatołową. Na koniec do suchych składników dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Krok 2. Obraną marchewkę (300 g) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli z marchewki wydziela się nektar, ze względu na jej soczystość, odsącz ją z nadmiaru soku.
Krok 3. Do startej marchewki dodaj 4 jajka oraz 250 g cukru. Do miski wlej również 180 ml oleju i dodaj mus jabłkowy bez cukru. Zamiast musu możesz również użyć domowego dżemu bez cukru.
Krok 4. Mokre składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników. Ciasto mieszaj dokładnie przez kilka minut.
Krok 5. Wysmarowaną formę (u mnie 35 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Dobrze wymieszane ciasto przelej do formy.
Krok 6. Ciasto piecz w piekarniku na środkowej półce z termoobiegiem w temperaturze 165*C. Ciasto piecz od 30 do 35 min.
Krok 7. Ciasto musi chwilę się przestudzić, dlatego zostaw otwarte drzwi w piekarniku na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij je z formy i przekrój na dwa równe kawałki.
Krok 8. W trakcie studzenia ciasta, zacznij robić krem. Niezbędne do tego, aby krem nam wyszedł jest miękkie masło. Masło musi zostać wcześniej wyjęte z lodówki!
Krok 9. Serek mascarpone zacznij ucierać mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając masło. Po dodaniu całej ilości masła zwiększ obroty i ubijaj do całkowitego napuszenia się kremu. Na sam koniec dodaj całą porcję cukru pudru wraz z ekstraktem z wanilii. Ubijaj do momentu całkowitego połączenia się składników na gładki krem.
Krok 10. Na jeden blat przestudzonego ciasta wylej pół ubitego kremu. Na wierzch nałóż drugi blat, na który wylej resztę pozostałego kremu. Wierzch ciasta posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>