Kopytka są jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do pysznego obiadu. Urozmaicają nasz talerz zamiast zwykłych ziemniaków, które goszczą bardzo często na naszym stole. Uwielbiam je wykonywać, ponieważ ich smak jest rewelacyjny. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kopytka zachwycają nie tylko smakiem, ale również swoją uniwersalnością. Ich zaletą zdecydowanie jest to, ze można je podać do mięsnego obiadu jako jego urozmaicenie. Aczkolwiek kopytka również idealnie sprawdzą się ze słodkim owocowym sosem. Polecam wypróbować ten niezawodny i sprawdzony przepis!
Składniki na kopytka – przepis
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 230 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie kopytek krok po kroku- przepis:
Krok 1. Do wykonania kopytek potrzebujemy 1 kg ugotowanych ziemniaków. Po ich ugotowaniu, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków albo maszynkę do mielenia.
Krok 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę ziemniaczaną i wbijamy średnie jajko.
Krok 3. Składniki wyrabiamy na gładką masę, która nie powinna zawierać grudek. W zależności od rodzaju użytych ziemniaków, może zajść potrzeba dodania małej ilości mąki.
Krok 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, w której później będziemy gotować nasze kopytka. Dodajemy do wody płaską łyżeczkę wody.
Krok 5. Stolnicę obsypujemy mąką i rozdzielamy ciasto na 4 części. Jedną z nich umieszczamy na stolnicy oprószonej mąką.
Krok 6. Masę rozwałkowujemy dłońmi na sznurek o średnicy ok. 2 cm. Nożem wycinamy kopytka. Tą samą czynność wykonujemy z pozostałą masą ziemniaczaną.
Krok 7. Lekko oprószamy mąką kopytka, a następnie przenosimy je do gotującej się osolonej wody. Gdy kopytka zaczną się wynurzać, gotujemy je jeszcze przez ok 2 min.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>