Przepyszne kopytka. Ten przepis nigdy nie zawodzi

0
12992

Kopytka są jednym z najbardziej uwielbianych dodatków do pysznego obiadu. Urozmaicają nasz talerz zamiast zwykłych ziemniaków, które goszczą bardzo często na naszym stole. Uwielbiam je wykonywać, ponieważ ich smak jest rewelacyjny. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kopytka zachwycają nie tylko smakiem, ale również swoją uniwersalnością. Ich zaletą zdecydowanie jest to, ze można je podać do mięsnego obiadu jako jego urozmaicenie. Aczkolwiek kopytka również idealnie sprawdzą się ze słodkim owocowym sosem. Polecam wypróbować ten niezawodny i sprawdzony przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.

Składniki na kopytka – przepis 

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • płaska łyżeczka soli
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie kopytek krok po kroku- przepis:

Krok 1. Do wykonania kopytek potrzebujemy 1 kg ugotowanych ziemniaków. Po ich ugotowaniu, przeciskamy je przez praskę do ziemniaków albo maszynkę do mielenia.

Krok 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masę ziemniaczaną i wbijamy średnie jajko.

Krok 3. Składniki wyrabiamy na gładką masę, która nie powinna zawierać grudek. W zależności od rodzaju użytych ziemniaków, może zajść potrzeba dodania małej ilości mąki.

Krok 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, w której później będziemy gotować nasze kopytka. Dodajemy do wody płaską łyżeczkę wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Udziec z indyka do słoików. Idealny przepis na smakowity obiad lub mięso na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne faworki oprószone cukrem pudrem. Niezawodny przepis

Krok 5. Stolnicę obsypujemy mąką i rozdzielamy ciasto na 4 części. Jedną z nich umieszczamy na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 6. Masę rozwałkowujemy dłońmi na sznurek o średnicy ok. 2 cm. Nożem wycinamy kopytka. Tą samą czynność wykonujemy z pozostałą masą ziemniaczaną.

Krok 7. Lekko oprószamy mąką kopytka, a następnie przenosimy je do gotującej się osolonej wody. Gdy kopytka zaczną się wynurzać, gotujemy je jeszcze przez ok 2 min.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta szynka z piekarnika. Łatwy przepis na kruche mięso na ciepło i zimno
DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak w nadziewanej kieszonce - świetny przepis na obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Ania Starmach zdradziła super prosty przepis na zapiekanki. Niebo w gębie małym kosztem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here