Ciasto „Turecka rozkosz” to niebanalny sposób na pyszne co nieco. Większość z Was zapewne nie zna tego przepisu, ale daję słowo, że po wypróbowaniu pokochacie to ciasto tak jak ja. Zaskakującym składnikiem dzisiejszego ciasta jest turkish delight – polska nazwa to Rachatłukum – kupicie go w sklepie lub na aukcjach allegro.pl ;).
Turkish delight w różnych wersjach popularne jest na obszarze Półwyspu Bałkańskiego i Bliskiego Wschodu. Do jego produkcji wykorzystuje się przede wszystkich cukier, skrobię pszenną albo ziemniaczaną oraz wodę różaną, wodę z kwiatu pomarańczy lub aromaty: waniliowy, miętowy, cynamonowy czy cytrynowy.
Składniki do ciasta tureckiego – przepis
Do przygotowania tureckiej rozkoszy potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 płaty andruta
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- laska wanilii
- nugatowy krem
- 250 g orzechów włoskich
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta tureckiego krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od przygotowania środkowej warstwy czyli nadzienia. W dość sporej misce ucieramy mało z połową podanego cukru. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masła. Kolejno wszystko pomalutku podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodajemy słodycze turkish delight, orzechy oraz ekstrakt z laski wanilii i mieszamy całość.
Krok 3. Blaszkę o wymiarach około 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy gotową masę. Pieczemy około 13-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 4. Zaczynamy składać nasze ciasto:
Jeden płat andruta – połowa kremu nugatowego – blat ze słodyczami tureckimi – druga połowa kremu nugatowego – andrut. Całość przykrywamy ściereczką i delikatnie przyciskamy np. książką, tak aby andrut skleił się z resztą ciasta. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>