Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Najlepsze mięso połączone z aromatycznymi przyprawami, to jest właśnie to co uwielbiam w domowych przepisach najbardziej. Zdrowo i bez chemicznych wzmacniaczy smaku, same najlepsze składniki. Domowy pasztet pieczony to idealny sposób na smaczną przekąskę, a także pożywne śniadanie lub kolację.

Domowy pasztet pieczony to dla wielu kwintesencja świąt. To właśnie w tym okresie najczęściej przygotowujemy ulubione potrawy ze starych, domowych przepisów. Jednak warto zrobić go również na co dzień. Bowiem jest on nie tylko pyszny, a co najważniejsze – zdecydowanie zdrowszy niż te sklepowe, ponieważ sami dobieramy najlepsze składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil

Składniki na domowy pasztet pieczony w piekarniku:

Oprócz składników na pasztet z przepisu, do jego przygotowania potrzebować będziesz jeszcze odpowiednich form. Ja preferuję „keksówkę”, która świetnie nadaje kształt naszemu mięsku. Z podanej ilości składników wyjdą 2-3 pasztety. Warto również zwrócić uwagę na wykorzystywane mięso, jeśli jest wyjątkowo chude, warto dodać około 3 łyżki smalcu, by pasztet nie był zbyt suchy.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

  • 1 kilogram ulubionego mięsa (wraz z skórami i tłustymi kawałkami)
  • 300 gram wątróbki (wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • 4 czerwstwa bułka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Majeranek do smaku 
  • Olej do smażenia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka z dynią - smaczny i sycący obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na domowy pasztet pieczony krok po kroku:

Do przygotowania pasztetu możesz również wykorzystać mięso i warzywa, które pozostały z rosołu, wtedy pominiesz znaczną część kroków.

Krok 1. W pierwszej kolejności umyj, a następnie obierz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę, pietruszkę i seler w kostkę.

Krok 2. Umyj dokładnie mięso, a potem oddziel je od kości i pokrój w kostkę.

Krok 3. Czerstwą bułkę namocz w mleku.

Krok 4. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim olej, następnie wrzuć do środka pokrojoną cebulę. Smaż aż do momentu zeszklenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne udka pieczone na kapuście - zobacz koniecznie i podziel się przepisem z innymi

Krok 5. Teraz dorzuć pozostałe warzywa, a potem duś je przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojone mięso (poza wątróbką) i smaż całość przez kolejne pare minut.

Krok 6. Aby nasz domowy pasztet pieczony miał jeszcze lepszy smak, nie możemy zapomnieć o przyprawach. Do warzyw i mięsa dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie zalej całość wodą, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotuj całość przez około 40 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na golonkę w sosie - koniecznie musisz tego spróbować

Krok 7. Po około 30 minutach gotowania dodaj wątróbkę, a następnie gotuj do momentu kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Odcedź warzywa i mięso pozostawiając je do wystudzenia, a potem bulion do osobnego garnka.

Krok 8. W maszynce do mięsa trzykrotnie zmiel zarówno mięso jak i warzywa, potem przełóż je do większej miski i dodaj jajka, bułkę, czosnek, gałkę muszkatołową, majeranek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy – jeśli będzie zbyt gęsta dodaj do niej trochę bulionu.

Krok 9. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich masę na domowy pasztet pieczony, następnie wstaw go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here