Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

Najlepsze mięso połączone z aromatycznymi przyprawami, to jest właśnie to co uwielbiam w domowych przepisach najbardziej. Zdrowo i bez chemicznych wzmacniaczy smaku, same najlepsze składniki. Domowy pasztet pieczony to idealny sposób na smaczną przekąskę, a także pożywne śniadanie lub kolację.

Domowy pasztet pieczony to dla wielu kwintesencja świąt. To właśnie w tym okresie najczęściej przygotowujemy ulubione potrawy ze starych, domowych przepisów. Jednak warto zrobić go również na co dzień. Bowiem jest on nie tylko pyszny, a co najważniejsze – zdecydowanie zdrowszy niż te sklepowe, ponieważ sami dobieramy najlepsze składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil

Składniki na domowy pasztet pieczony w piekarniku:

Oprócz składników na pasztet z przepisu, do jego przygotowania potrzebować będziesz jeszcze odpowiednich form. Ja preferuję „keksówkę”, która świetnie nadaje kształt naszemu mięsku. Z podanej ilości składników wyjdą 2-3 pasztety. Warto również zwrócić uwagę na wykorzystywane mięso, jeśli jest wyjątkowo chude, warto dodać około 3 łyżki smalcu, by pasztet nie był zbyt suchy.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

  • 1 kilogram ulubionego mięsa (wraz z skórami i tłustymi kawałkami)
  • 300 gram wątróbki (wieprzowej lub drobiowej)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • Pół selera
  • 1 cebula
  • 4 czerwstwa bułka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Majeranek do smaku 
  • Olej do smażenia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka z dynią - smaczny i sycący obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na domowy pasztet pieczony krok po kroku:

Do przygotowania pasztetu możesz również wykorzystać mięso i warzywa, które pozostały z rosołu, wtedy pominiesz znaczną część kroków.

Krok 1. W pierwszej kolejności umyj, a następnie obierz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę, pietruszkę i seler w kostkę.

Krok 2. Umyj dokładnie mięso, a potem oddziel je od kości i pokrój w kostkę.

Krok 3. Czerstwą bułkę namocz w mleku.

Krok 4. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim olej, następnie wrzuć do środka pokrojoną cebulę. Smaż aż do momentu zeszklenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne udka pieczone na kapuście - zobacz koniecznie i podziel się przepisem z innymi

Krok 5. Teraz dorzuć pozostałe warzywa, a potem duś je przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojone mięso (poza wątróbką) i smaż całość przez kolejne pare minut.

Krok 6. Aby nasz domowy pasztet pieczony miał jeszcze lepszy smak, nie możemy zapomnieć o przyprawach. Do warzyw i mięsa dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie zalej całość wodą, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotuj całość przez około 40 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na golonkę w sosie - koniecznie musisz tego spróbować

Krok 7. Po około 30 minutach gotowania dodaj wątróbkę, a następnie gotuj do momentu kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Odcedź warzywa i mięso pozostawiając je do wystudzenia, a potem bulion do osobnego garnka.

Krok 8. W maszynce do mięsa trzykrotnie zmiel zarówno mięso jak i warzywa, potem przełóż je do większej miski i dodaj jajka, bułkę, czosnek, gałkę muszkatołową, majeranek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy – jeśli będzie zbyt gęsta dodaj do niej trochę bulionu.

Krok 9. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich masę na domowy pasztet pieczony, następnie wstaw go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową chałkę z kruszonką - rewelacja, zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here