Najlepsze mięso połączone z aromatycznymi przyprawami, to jest właśnie to co uwielbiam w domowych przepisach najbardziej. Zdrowo i bez chemicznych wzmacniaczy smaku, same najlepsze składniki. Domowy pasztet pieczony to idealny sposób na smaczną przekąskę, a także pożywne śniadanie lub kolację.
Domowy pasztet pieczony to dla wielu kwintesencja świąt. To właśnie w tym okresie najczęściej przygotowujemy ulubione potrawy ze starych, domowych przepisów. Jednak warto zrobić go również na co dzień. Bowiem jest on nie tylko pyszny, a co najważniejsze – zdecydowanie zdrowszy niż te sklepowe, ponieważ sami dobieramy najlepsze składniki.
Składniki na domowy pasztet pieczony w piekarniku:
Oprócz składników na pasztet z przepisu, do jego przygotowania potrzebować będziesz jeszcze odpowiednich form. Ja preferuję „keksówkę”, która świetnie nadaje kształt naszemu mięsku. Z podanej ilości składników wyjdą 2-3 pasztety. Warto również zwrócić uwagę na wykorzystywane mięso, jeśli jest wyjątkowo chude, warto dodać około 3 łyżki smalcu, by pasztet nie był zbyt suchy.
- 1 kilogram ulubionego mięsa (wraz z skórami i tłustymi kawałkami)
- 300 gram wątróbki (wieprzowej lub drobiowej)
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- Pół selera
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 czerwstwa bułka
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Majeranek do smaku
- Olej do smażenia
Przepis na domowy pasztet pieczony krok po kroku:
Do przygotowania pasztetu możesz również wykorzystać mięso i warzywa, które pozostały z rosołu, wtedy pominiesz znaczną część kroków.
Krok 1. W pierwszej kolejności umyj, a następnie obierz wszystkie warzywa. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę, pietruszkę i seler w kostkę.
Krok 2. Umyj dokładnie mięso, a potem oddziel je od kości i pokrój w kostkę.
Krok 3. Czerstwą bułkę namocz w mleku.
Krok 4. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim olej, następnie wrzuć do środka pokrojoną cebulę. Smaż aż do momentu zeszklenia.
Krok 5. Teraz dorzuć pozostałe warzywa, a potem duś je przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojone mięso (poza wątróbką) i smaż całość przez kolejne pare minut.
Krok 6. Aby nasz domowy pasztet pieczony miał jeszcze lepszy smak, nie możemy zapomnieć o przyprawach. Do warzyw i mięsa dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie zalej całość wodą, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotuj całość przez około 40 minut.
Krok 7. Po około 30 minutach gotowania dodaj wątróbkę, a następnie gotuj do momentu kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Odcedź warzywa i mięso pozostawiając je do wystudzenia, a potem bulion do osobnego garnka.
Krok 8. W maszynce do mięsa trzykrotnie zmiel zarówno mięso jak i warzywa, potem przełóż je do większej miski i dodaj jajka, bułkę, czosnek, gałkę muszkatołową, majeranek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy – jeśli będzie zbyt gęsta dodaj do niej trochę bulionu.
Krok 9. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia i nałóż do nich masę na domowy pasztet pieczony, następnie wstaw go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>