Jagodowa chmurka to pyszne, delikatne i lekkie ciasto idealne do popołudniowej kawki. Najczęściej robię je na święta, jednak od czasu do czasu gdy najdzie mnie ochota lubię również ją upiec w tygodniu dla rodziny.
Przygotowanie ciasta z przepisu wymaga trochę czasu, ponieważ składa się ono z aż czterech warstw. Jednakże jego wyjątkowy smak rekompensuje czas spędzony w kuchni. Połączenie ciasta z słodką galaretką i kremem, kwaśnymi owocami oraz rozpływającą się w ustach bezą to istne cudo. Jagodowa chmurka z pewnością będzie też hitem każdego przyjęcia rodzinnego.
Jagodowa chmurka – składniki które potrzebujesz:
Oprócz składników do wykonania ciasta z domowego przepisu potrzebna będzie jeszcze blaszka 35×25 cm wyłożona papierem do pieczenia. Jeśli wszystkie składniki masz pod ręką, możemy zaczynać!
Ciasto:
- Szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru pudru
- 100 g masła w kawałkach
- 3 żółtka
Galaretka:
- 3 szklanki wrzątku
- 3 galaretki malinowe lub jagodowe
- 500 g mrożonych jagód
Krem:
- 300 ml zimnej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g mascarpone
Beza:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
- Płatki migdałów do posypania
Jagodowa chmurka – przepis na ciasto krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto, aby tego dokonać najpierw łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Krok 2. Następnie do suchych składników dodajemy masło i przez chwilę ugniatamy. Dorzucamy 3 żółtka i ponownie ugniatamy całość w gładką kulę. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Krok 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, a potem nakłuwamy je widelcem. Następnie pieczemy je w piekarniku nastawionym na 190 stopni przez 15-20 minut, aż do zarumienienia.
Krok 4. Aby jagodowa chmurka zyskała swój niepowtarzalny smak należy przygotować jej kolejną warstwę – galaretkę z owocami. Do 3 szklanek wrzątku dodajemy 3 galaretki owocowe i mieszamy, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie studzimy i dodajemy mrożone jagody. Na koniec całość mieszamy i wstawiamy na dwie minuty do lodówki.
Krok 5. Gdy galaretka delikatnie stężeje wylewamy ją na spód ciasta i wkładamy do lodówki.
Krok 6. Kolejnym etapem jest zrobienie kremu – 300 ml zimnej śmietany ubij na sztywno, a następnie dodaj cukier puder i mascarpone. Całość zmiksuj na średnich obrotach, tak aby powstał gęsty krem. Wyłóż go na galaretkę.
Krok 7. Jagodowa chmurka już prawie gotowa, teraz wystarczy przygotować na jej wierzch bezę. 4 białka ubij na sztywno, potem cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na koniec masę wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej. Powstałą pianę wylej na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie możemy posypać ją płatkami migdałów.
Krok 8. Masę na bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, potem od razu obniż temperaturę do 110-120 stopni i piecz ją przez około 2 godziny (góra-dół). Gdy beza ostygnie kładziemy ją na ciasto.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>