Schab pieczony to jeden z najlepszych pomysłów na domową wersję mięsa do kanapki. Odkąd odkryłam ten przepis, zrezygnowałam z mięsa kupowanego w sklepie. Jest to z pewnością zdrowsza forma mięsa, niż ta którą możemy spotkać w sklepie. Dbając o naszych domowników warto sięgnąć po ten przepis!
Nieziemsko doprawiony schab sprawia, że trudno mu się oprzeć. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu ze względu na to, że przez długi czas mięso odstawiamy do lodówki. Nie mniej jednak jego smak zachwyca już od pierwszego kęsa. Polecam serdecznie ten domowy przepis!
Przepis zaczerpnięty od Kulinarnej Wioli!
Składniki na schab pieczony – przepis
Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziemy rękawa do pieczenia.
- 1kg schabu bez kości
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- majeranek
- granulowany czosnek
- pieprz ziołowy
- kminek mielony
- olej
Schab pieczony – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do miseczki wsypujemy łyżkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 2 pełne łyżki majeranku, 2 pełne łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, pełną łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz łyżeczkę kminku mielonego.
Krok 2. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie wlewamy do nich 5 pełnych łyżek oleju.
Krok 3. Przygotowaną marynatą, dokładnie z każdej strony, obtaczamy mięso.
Krok 4. Mięso wkładamy do worka i odstawiamy do lodówki na 24h. Mięso musi poleżakować w marynacie.
Krok 5. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, a następnie wkładamy do rękawa i szczelnie zawiązujemy końce.
Krok 6. Rękaw ze schabem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C (środkowa półka, góra dół) i pieczemy przez ok 30 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy przez kolejne 30 min.
Krok 7. Po upłynięciu 30 min wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy jeszcze schabu. Zostawiamy go w wyłączonym piekarniku przez 15 min.
Krok 8. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne mięso wyjmujemy z rękawa i wkładamy do lodówki (musi być zimne).
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>