Przygotowanie ciasta 3 Bit jest bardzo proste. To pyszne ciasto bez pieczenia zdaje egzamin w każdej sytuacji. Przygotowane zarówno na święta jak i na niedzielny poczęstunek, będzie smakować każdemu. Jego zaletą jest to, że nie potrzebujemy piekarnika, by je przygotować. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki na ciasto 3 Bit – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 500 g herbatników (zwykłych lub kakaowych)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 500 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania fix-u do śmietany
- 50 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania ciasta 3 Bit krok po kroku – przepis
Krok 1. Budyń należy wymieszać z 250 ml mleka oraz z cukrem. Resztę należy zagotować i cały czas mieszając energicznie rózgą, wlać mleko z budyniem. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód należy wyłożyć 1/3 herbatników, a na ich wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową. Następnie przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Krok 3. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, następnie stopniowo po jednej łyżce dodajemy zimny budyń. Ubijamy do uzyskanie jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Krok 4. Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy fix-y. Pianę rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
Krok 5. Orzechy rozdrabniamy i razem ze startym kakao i czekoladą posypujemy po cieście. Odstawiamy placka w chłodne miejsce na ok. 2 – 3 godziny. Smacznego!