Niezależnie od tego jak przygotowujemy karpia, prawie zawsze będzie miał on niezbyt apetyczny posmak mułu. Jednak nasz sposób sprawi, że łatwo i szybko się go pozbędziesz, a Twój smażony karp na święta będzie po prostu wyśmienity!
Smażony karp to jedna z najpopularniejszych potraw Wigilijnych, jednak ze względu na swój specyficzny aromat nie każdemu smakuje. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tej ryby, innych drażni sam jej zapach. Mamy jednak sposób, który sprawi, że karp będzie smakował zupełnie inaczej i z pewnością zasmakuje niemal każdemu.
Smażony karp na święta – dlaczego smakuje mułem?
Na smak i aromat karpia wpływa kilka czynników. Między innymi ważne jest to w jakich warunkach był przetrzymywany. W marketach, gdzie najczęściej kupujemy ryby, wiele osobników jest umieszczonych na małej przestrzeni z niewielką ilością tlenu. Takie warunki sprawiają, że mięso ryby się zakwasza, co jednocześnie powoduje, że smażony karp na święta ma specyficzny aromat.
Podobna sytuacja ma miejsce jeżeli ryba jest przewożona w nieodpowiedni sposób. Po zważeniu ryby w sklepie warto poprosić, aby sprzedawca od razu ją zabił. Jeżeli będziemy przewozić żywą rybę w torbie foliowej, będzie ona powoli się dusić i w tym przypadku również dojdzie do zakwaszenia mięsa.
Sposób na pysznego karpia w kilka chwil
Zanim Twój karp trafi na patelnię warto wypróbować kilka trików, które zniwelują aromat muły naszej ryby. Dzięki temu będzie ona jeszcze smaczniejsza i z pewnością przekonają się do niej również dotychczasowi przeciwnicy.
Sposób z mlekiem
Najskuteczniejszym i znanym od lat sposobem na pozbycie się smaku mułu z ryby jest wcześniejsze zamoczenie jej w zimnym mleku. W pierwszej kolejności karp powinien zostać dokładnie umyty i osuszony, następnie włóż mięso do głębokiej miski i zalej zimnym mlekiem. Potem wystarczy włożyć miskę do lodówki na około 4 godziny, a po tym czasie pozbyć się nadmiaru mleka przy pomocy ręczników papierowych.
Smażony karp na święta w cebuli
Kolejnym łatwym sposobem na pozbycie się niechcianego smaku jest obłożenie mięsa ryby cebulą. Wystarczy ją pokroić i poukładać na rybie, następnie zawinąć całość folią aluminiową i włożyć miskę do lodówki na całą noc. Ten sposób jest o tyle dobry, że dodatkowo cebula zapewni naszemu daniu pyszny smak.
Karp w cytrynowej zalewie
Ostatnim rozwiązaniem jest umieszczenie ryby w wodzie z kawałkami cytryny. W tak przygotowanej zalewie, należy trzymać karpia przynajmniej 5 godzin. Następnie wystarczy osuszyć mięso i skropić delikatnie cytryną.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>