Karp na święta – sposób na fantastyczny smak i aromat. Musisz zrobić tylko jedną rzecz

0
8864
karp na święta smażony

Niezależnie od tego jak przygotowujemy karpia, prawie zawsze będzie miał on niezbyt apetyczny posmak mułu. Jednak nasz sposób sprawi, że łatwo i szybko się go pozbędziesz, a Twój smażony karp na święta będzie po prostu wyśmienity!

Smażony karp to jedna z najpopularniejszych potraw Wigilijnych, jednak ze względu na swój specyficzny aromat nie każdemu smakuje. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez tej ryby, innych drażni sam jej zapach. Mamy jednak sposób, który sprawi, że karp będzie smakował zupełnie inaczej i z pewnością zasmakuje niemal każdemu.

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

Smażony karp na święta – dlaczego smakuje mułem?

Na smak i aromat karpia wpływa kilka czynników. Między innymi ważne jest to w jakich warunkach był przetrzymywany. W marketach, gdzie najczęściej kupujemy ryby, wiele osobników jest umieszczonych na małej przestrzeni z niewielką ilością tlenu. Takie warunki sprawiają, że mięso ryby się zakwasza, co jednocześnie powoduje, że smażony karp na święta ma specyficzny aromat.

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na ciasto Dakłas – prawdziwa rozkosz dla podniebienia
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Podobna sytuacja ma miejsce jeżeli ryba jest przewożona w nieodpowiedni sposób. Po zważeniu ryby w sklepie warto poprosić, aby sprzedawca od razu ją zabił. Jeżeli będziemy przewozić żywą rybę w torbie foliowej, będzie ona powoli się dusić i w tym przypadku również dojdzie do zakwaszenia mięsa.

Sposób na pysznego karpia w kilka chwil

Zanim Twój karp trafi na patelnię warto wypróbować kilka trików, które zniwelują aromat muły naszej ryby. Dzięki temu będzie ona jeszcze smaczniejsza i z pewnością przekonają się do niej również dotychczasowi przeciwnicy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki - mięciutkie i delikatne od razu po upieczeniu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół
  1. Sposób z mlekiem

Najskuteczniejszym i znanym od lat sposobem na pozbycie się smaku mułu z ryby jest wcześniejsze zamoczenie jej w zimnym mleku. W pierwszej kolejności karp powinien zostać dokładnie umyty i osuszony, następnie włóż mięso do głębokiej miski i zalej zimnym mlekiem. Potem wystarczy włożyć miskę do lodówki na około 4 godziny, a po tym czasie pozbyć się nadmiaru mleka przy pomocy ręczników papierowych.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto harataniec z serem - tak pysznego jeszcze nie jedliście
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne
  1. Smażony karp na święta w cebuli

Kolejnym łatwym sposobem na pozbycie się niechcianego smaku jest obłożenie mięsa ryby cebulą. Wystarczy ją pokroić i poukładać na rybie, następnie zawinąć całość folią aluminiową i włożyć miskę do lodówki na całą noc. Ten sposób jest o tyle dobry, że dodatkowo cebula zapewni naszemu daniu pyszny smak.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką - koniecznie musisz wypróbować
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit
  1. Karp w cytrynowej zalewie

Ostatnim rozwiązaniem jest umieszczenie ryby w wodzie z kawałkami cytryny. W tak przygotowanej zalewie, należy trzymać karpia przynajmniej 5 godzin. Następnie wystarczy osuszyć mięso i skropić delikatnie cytryną.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta
DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka
DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here