Ciasto, które chciałabym wam dziś przedstawić jest niesamowicie pyszne. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze prezentuje się wręcz idealnie. Wykonuję je często na spotkania ze znajomymi, ale także w zwykłe dni na deser do kawki. Powiem szczerze, że u mnie nigdy na jednym kawałku się nie kończy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Harataniec to nic innego jak połączenie ciasta sernik z ciastem pleśniak. Powidło śliwkowe, które są częścią tego ciasta, niesamowicie się w nie komponują. Kruche ciasto jest wręcz idealne, a pianka dodaje wyśmienitego smaku. Serdecznie polecam każdemu ten onieśmielający wypiek.
Składniki na harataniec z serem – przepis
Forma, której użyłam ma wymiary 21 x 32 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera zmielonego
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki
- 30 g mąki ziemniaczanej
Składniki na pianę:
- 2 białka z ciasta
- 2 białka z masy serowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie kisielu
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- 1 słoiczek powidła śliwkowego
Harataniec z serem – przepis krok po kroku:
Krok 1. 480 g mąki pszennej przesiewamy do naczynia wraz z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.
Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek (białka posłużą nam w dalszej części przepisu). Żółtka dodajemy do naczynia z przesianą mąką. Zimne masło kroimy w kosteczkę i również dodajemy do wszystkich składników.
Krok 3. Całość dokładnie ugniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do dwóch części kruchego ciasta dodajemy po jednej łyżce kakao. Dokładnie ugniatamy, aby kakao się równomiernie rozprowadziło.
Krok 4. Ugniecione kawałki kruchego ciasta owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1h.
Krok 5. Po czasie schłodzenia się ciasta, jasne rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Krok 6. Na rozwałkowane i wyłożone do blaszki jasne ciasto, rozsmarowujemy po całości ciasta powidła śliwkowe. Na powidło śliwkowe na tarce o grubych oczkach ścieramy pierwsze ciasto kakaowe. Całość pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180*C.
Krok 7. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy powoli żółtka oraz jajka. Następnie nadal miksując dodajemy po łyżce sera.
Krok 8. Dalej miksując, dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Krok 9. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto.
Krok 10. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i wszystko miksujemy. Następnie rozkładamy równomiernie pianę i ścieramy na nią drugie ciasto kakaowe.
Krok 11. Ciasto wkładamy do piekarnik nagrzanego do temperatury 160*C na jeszcze ok 25-30 min. Ciasto najlepiej po upieczeniu zostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>