Pyszne ciasto harataniec z serem – tak pysznego jeszcze nie jedliście

0
25752

Ciasto, które chciałabym wam dziś przedstawić jest niesamowicie pyszne. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze prezentuje się wręcz idealnie. Wykonuję je często na spotkania ze znajomymi, ale także w zwykłe dni na deser do kawki. Powiem szczerze, że u mnie nigdy na jednym kawałku się nie kończy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Harataniec to nic innego jak połączenie ciasta sernik z ciastem pleśniak. Powidło śliwkowe, które są częścią tego ciasta, niesamowicie się w nie komponują. Kruche ciasto jest wręcz idealne, a pianka dodaje wyśmienitego smaku. Serdecznie polecam każdemu ten onieśmielający wypiek.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa

Składniki na harataniec z serem – przepis

Forma, której użyłam ma wymiary 21 x 32 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera zmielonego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki - mięciutkie i delikatne od razu po upieczeniu

Składniki na pianę:

  • 2 białka z ciasta
  • 2 białka z masy serowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Harataniec z serem – przepis krok po kroku:

Krok 1. 480 g mąki pszennej przesiewamy do naczynia wraz z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.

Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek (białka posłużą nam w dalszej części przepisu). Żółtka dodajemy do naczynia  z przesianą mąką. Zimne masło kroimy w kosteczkę i również dodajemy do wszystkich składników.

Krok 3. Całość dokładnie ugniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Do dwóch części kruchego ciasta dodajemy po jednej łyżce kakao. Dokładnie ugniatamy, aby kakao się równomiernie rozprowadziło.

Krok 4. Ugniecione kawałki kruchego ciasta owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1h.

Krok 5. Po czasie schłodzenia się ciasta, jasne rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.

Krok 6. Na rozwałkowane i wyłożone do blaszki jasne ciasto, rozsmarowujemy po całości ciasta powidła śliwkowe. Na powidło śliwkowe na tarce o grubych oczkach ścieramy pierwsze ciasto kakaowe. Całość pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180*C.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Lany chrust - przepis na pyszną chrupiącą przekąskę

Krok 7. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy powoli żółtka oraz jajka. Następnie nadal miksując dodajemy po łyżce sera. 

Krok 8. Dalej miksując, dodajemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Krok 9. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto.

Krok 10. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i wszystko miksujemy. Następnie rozkładamy równomiernie pianę i ścieramy na nią drugie ciasto kakaowe.

Krok 11. Ciasto wkładamy do piekarnik nagrzanego do temperatury 160*C na jeszcze ok 25-30 min. Ciasto najlepiej po upieczeniu zostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na domowe krokiety z pieczarkami i mozarellą. Pyszne danie w kilka chwil
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here