Wiele rodzajów serników pojawiło się w moim domu. Cała rodzina je uwielbia, dlatego piekę je nie tylko od święta, ale również na co dzień. Z każdym kolejnym ciastem dochodziłam do coraz większej wprawy i gdy myślałam, że mój sernik już lepszy nie będzie… Znalazłam przepis na bajeczny sernik. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach i z pewnością zasmakuje również Tobie.
Bajeczny sernik to istny fenomen w moim domu. Nie da się ukryć, że lubię eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy zarówno na dania obiadowe, przystawki czy ciasta. Jednak tym razem trafiłam na przepis, który nie dorównuje żadnemu innemu. Koniecznie musisz spróbować tego ciasta, jest puszyste i delikatne.
Składniki na bajeczny sernik:
Ogromnym plusem sernika z tego domowego przepisu jest to, że jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Bowiem za spód ciasta robią herbatniki, których cienka warstwa nie odwraca uwagi od pysznej, delikatnej serowej masy.
- 1 kg sera z wiaderka
- ¾ szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 6 jajek
- 3 budynie
- Herbatniki
Bajeczny sernik – przepis na ciasto krok po kroku:
Krok 1. Na początek oddziel żółtka od białek we wszystkich jajkach. Następnie zmiksuj żółtka wraz z serem, cukrem waniliowym, budyniem, olejem oraz mlekiem w proszku.
Krok 2. Pod koniec miksowania dodaj zwykłe mleko, a potem ponownie zmiksuj całość.
Krok 3. W osobnym naczyniu ubij białka z cukrem, a potem dodaj do przygotowanej wcześniej masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 4. Ostatnim krokiem w przygotowywaniu ciasta będzie uszykowanie dużej blaszki. Wyłóż ją herbatnikami, a następnie ostrożnie wylej na nie masę.
Krok 5. Tak przygotowany bajeczny sernik piecz w 180 stopniach przez około godzinę i 15 minut, potem pod koniec czasu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone.
Krok 6. Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku, a następnie gdy piekarnik przestygnie wyjmij ciasto.
Krok 7. Wierzch ciasta możesz udekorować według własnych preferencji. Ja najczęściej polewam sernik lukrem lub czekoladą.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>