Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka

Wiele rodzajów serników pojawiło się w moim domu. Cała rodzina je uwielbia, dlatego piekę je nie tylko od święta, ale również na co dzień. Z każdym kolejnym ciastem dochodziłam do coraz większej wprawy i gdy myślałam, że mój sernik już lepszy nie będzie… Znalazłam przepis na bajeczny sernik. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach i z pewnością zasmakuje również Tobie.

Bajeczny sernik to istny fenomen w moim domu. Nie da się ukryć, że lubię eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy zarówno na dania obiadowe, przystawki czy ciasta. Jednak tym razem trafiłam na przepis, który nie dorównuje żadnemu innemu. Koniecznie musisz spróbować tego ciasta, jest puszyste i delikatne.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Składniki na bajeczny sernik:

Ogromnym plusem sernika z tego domowego przepisu jest to, że jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Bowiem za spód ciasta robią herbatniki, których cienka warstwa nie odwraca uwagi od pysznej, delikatnej serowej masy.

  • 1 kg sera z wiaderka
  • ¾ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 3 budynie
  • Herbatniki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Bajeczny sernik – przepis na ciasto krok po kroku:

Krok 1. Na początek oddziel żółtka od białek we wszystkich jajkach. Następnie zmiksuj żółtka wraz z serem, cukrem waniliowym, budyniem, olejem oraz mlekiem w proszku.

Krok 2. Pod koniec miksowania dodaj zwykłe mleko, a potem ponownie zmiksuj całość.

Krok 3. W osobnym naczyniu ubij białka z cukrem, a potem dodaj do przygotowanej wcześniej masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu

Krok 4. Ostatnim krokiem w przygotowywaniu ciasta będzie uszykowanie dużej blaszki. Wyłóż ją herbatnikami, a następnie ostrożnie wylej na nie masę.

Krok 5. Tak przygotowany bajeczny sernik piecz w 180 stopniach przez około godzinę i 15 minut, potem pod koniec czasu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone.

Krok 6. Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku, a następnie gdy piekarnik przestygnie wyjmij ciasto.

Krok 7. Wierzch ciasta możesz udekorować według własnych preferencji. Ja najczęściej polewam sernik lukrem lub czekoladą.

DZISIAJ GRZEJE:  Tarta cytrynowa z bezą - przepis na ciasto o nieziemskim smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na szarlotkę z pianą - mięciutka i zachwycająca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki alpejskie - tak pysznych jeszcze nie jedliście

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką - koniecznie musisz wypróbować

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here