Przepis na niezawodny makowiec zawijany – idealny na świąteczny stół

0
36688

Makowiec zawijany jest dość popularnym ciastem, które gości na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt. Jego łatwość przygotowania sprawia, że po jego przepis sięga każda kulinarna dusza. Jego wilgotność i aromatyczny smak sprawią, że do tego przepisu będziesz zaglądać często.

Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam makowca w czasie świąt u babci. Ciężko jest opisać ten rewelacyjny smak. Tego przepisu nie da się podrobić, a w swoim życiu próbowałam wiele wypieków makowca. Święta są już tuż tuż, dlatego warto sięgnąć po domowe przepisy, które z pewnością zachwycą naszych gości i domowników.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki na makowiec zawijany – przepis 

Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, gdyż niezbędne jest to do prawidłowego wykonania ciasta.

Składniki na ciasto drożdżowe (3 strucle):

  • 21g suchych (3 saszetki 7g) lub 45 g świeżych drożdży
  • 450 g maki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki wódki, spirytusu lub likieru migdałowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
DZISIAJ GRZEJE:  Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze pierogi na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki na masę makową:

  • 500 g masy makowej w puszce
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 90 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 6 białek
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Makowiec zawijany – przepis krok po kroku:

Krok 1. Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (jeżeli zdecydujesz się na świeże drożdże, należy najpierw przygotować rozczyn), a następnie dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Krok 2. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy na kształt kuli i odstawiamy do wyrośnięcia w dużej misce, którą przykrywamy ścierką. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. od 1 do 1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3. Ubijamy białka, które pozostały nam z ciasta drożdżowego na sztywną pianę.

Krok 4. Do masy makowej dodajemy wszystkie podane składniki, a na sam koniec delikatnie dodajemy i mieszamy ubite wcześniej na sztywno białka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Krok 5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm.

Krok 6. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowaną masą makową, pozostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta od brzegu.

Krok 7. Ciasto zawijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód.

Krok 8. Zawinięte ciasto przekładamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy go dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 9. Makowce możemy upiec razem na jednej blaszce, pamiętając o większych odstępach, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Pieczemy w temperaturze 190*C przez ok 30-40 min. do lekko brązowego koloru (będzie to zauważalne przez papier).

Krok 10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z papieru i ostudzić.

Krok 11. Cukier puder wsypujemy do miski i dodajemy 4 łyżki gorącej wody, jednocześnie energicznie mieszając. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej wody, a w odwrotnej sytuacji kiedy będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru.

Krok 12. Ciasto można dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here