Przepis na niezawodny makowiec zawijany – idealny na świąteczny stół

Makowiec zawijany jest dość popularnym ciastem, które gości na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt. Jego łatwość przygotowania sprawia, że po jego przepis sięga każda kulinarna dusza. Jego wilgotność i aromatyczny smak sprawią, że do tego przepisu będziesz zaglądać często.

Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam makowca w czasie świąt u babci. Ciężko jest opisać ten rewelacyjny smak. Tego przepisu nie da się podrobić, a w swoim życiu próbowałam wiele wypieków makowca. Święta są już tuż tuż, dlatego warto sięgnąć po domowe przepisy, które z pewnością zachwycą naszych gości i domowników.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Składniki na makowiec zawijany – przepis 

Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, gdyż niezbędne jest to do prawidłowego wykonania ciasta.

Składniki na ciasto drożdżowe (3 strucle):

  • 21g suchych (3 saszetki 7g) lub 45 g świeżych drożdży
  • 450 g maki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki wódki, spirytusu lub likieru migdałowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii

DZISIAJ GRZEJE:  Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze pierogi na świecie

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki na masę makową:

  • 500 g masy makowej w puszce
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 90 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 6 białek
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Makowiec zawijany – przepis krok po kroku:

Krok 1. Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (jeżeli zdecydujesz się na świeże drożdże, należy najpierw przygotować rozczyn), a następnie dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Krok 2. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy na kształt kuli i odstawiamy do wyrośnięcia w dużej misce, którą przykrywamy ścierką. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. od 1 do 1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3. Ubijamy białka, które pozostały nam z ciasta drożdżowego na sztywną pianę.

Krok 4. Do masy makowej dodajemy wszystkie podane składniki, a na sam koniec delikatnie dodajemy i mieszamy ubite wcześniej na sztywno białka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Krok 5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm.

Krok 6. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowaną masą makową, pozostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta od brzegu.

Krok 7. Ciasto zawijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód.

Krok 8. Zawinięte ciasto przekładamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy go dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 9. Makowce możemy upiec razem na jednej blaszce, pamiętając o większych odstępach, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Pieczemy w temperaturze 190*C przez ok 30-40 min. do lekko brązowego koloru (będzie to zauważalne przez papier).

Krok 10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z papieru i ostudzić.

Krok 11. Cukier puder wsypujemy do miski i dodajemy 4 łyżki gorącej wody, jednocześnie energicznie mieszając. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej wody, a w odwrotnej sytuacji kiedy będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru.

Krok 12. Ciasto można dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here