Makowiec zawijany jest dość popularnym ciastem, które gości na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt. Jego łatwość przygotowania sprawia, że po jego przepis sięga każda kulinarna dusza. Jego wilgotność i aromatyczny smak sprawią, że do tego przepisu będziesz zaglądać często.
Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam makowca w czasie świąt u babci. Ciężko jest opisać ten rewelacyjny smak. Tego przepisu nie da się podrobić, a w swoim życiu próbowałam wiele wypieków makowca. Święta są już tuż tuż, dlatego warto sięgnąć po domowe przepisy, które z pewnością zachwycą naszych gości i domowników.
Składniki na makowiec zawijany – przepis
Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, gdyż niezbędne jest to do prawidłowego wykonania ciasta.
Składniki na ciasto drożdżowe (3 strucle):
- 21g suchych (3 saszetki 7g) lub 45 g świeżych drożdży
- 450 g maki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 150 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki wódki, spirytusu lub likieru migdałowego
- ziarenka z jednej laski wanilii
Składniki na masę makową:
- 500 g masy makowej w puszce
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 90 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 6 białek
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Makowiec zawijany – przepis krok po kroku:
Krok 1. Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (jeżeli zdecydujesz się na świeże drożdże, należy najpierw przygotować rozczyn), a następnie dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Krok 2. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy na kształt kuli i odstawiamy do wyrośnięcia w dużej misce, którą przykrywamy ścierką. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. od 1 do 1,5 h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3. Ubijamy białka, które pozostały nam z ciasta drożdżowego na sztywną pianę.
Krok 4. Do masy makowej dodajemy wszystkie podane składniki, a na sam koniec delikatnie dodajemy i mieszamy ubite wcześniej na sztywno białka.
Krok 5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm.
Krok 6. Rozwałkowane ciasto smarujemy przygotowaną masą makową, pozostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta od brzegu.
Krok 7. Ciasto zawijamy jak roladę, a końce makowców podkładamy pod spód.
Krok 8. Zawinięte ciasto przekładamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy go dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.
Krok 9. Makowce możemy upiec razem na jednej blaszce, pamiętając o większych odstępach, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Pieczemy w temperaturze 190*C przez ok 30-40 min. do lekko brązowego koloru (będzie to zauważalne przez papier).
Krok 10. Po upieczeniu ciasto wyjąć z papieru i ostudzić.
Krok 11. Cukier puder wsypujemy do miski i dodajemy 4 łyżki gorącej wody, jednocześnie energicznie mieszając. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej wody, a w odwrotnej sytuacji kiedy będzie za rzadki, dodać trochę cukru pudru.
Krok 12. Ciasto można dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>