Najlepsza kapusta z grochem na wigilijną kolację. Ponadczasowy przepis

Kapusta z grochem jest jednym z tych dań, które w moim domu muszą pojawić się na stole podczas kolacji wigilijnej. Kiedyś przygotowywała je moja babcia, potem mama, a teraz ja również zawsze o nim pamiętam. Przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, więc danie zawsze wychodzi obłędne!

Uwielbiam świąteczne dania, dlatego zawsze przygotowuję listę potraw, które podam oraz wynajduję przepis do każdej z nich, tak aby były idealne. Okazuje się jednak, że kapusta z grochem to nie tylko wspaniałe danie, które smakuje całej rodzinie, ale niegdyś miała również wielkie znaczenie w wierzeniach ludowych. Bowiem spożywanie nasion grochu miało chronić ludzi przed chorobami, a w połączeniu z kapustą zapewniało urodzaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Kapusta z grochem – składniki, które potrzebujesz:

Wiele osób modyfikuje ten domowy przepis według własnych upodobań, na przykład dodając grzyby – Ty również możesz odpowiednio zmienić go, tak aby smakował Twojej rodzinie. Dla mnie przepis babci jest idealny i kapusta z grochem zawsze jest tak samo pyszna.

  • 1 kilogram kapusty kiszonej (ważone po odciśnięciu)
  • 500 gram grochu łuskanego suchego (świetnie sprawdzą się połówki)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 10 łyżek oleju
  • Woda – do wymoczenia grochu oraz gotowania kapusty i grochu
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Płaska łyżeczka kminku
  • Płaska łyżeczka cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Sól do smaku

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień
\

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy makaron. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Kapusta z grochem – przepis krok po kroku:

Groch

Krok 1. W pierwszej kolejności umieść groch w misce i przepłucz kilkakrotnie wodą, tak aby pozbyć się „mętności” wody.

Krok 2. Po kilkukrotnym przepłukaniu ponownie zalej groch zimną wodą, a następnie odstaw na kilka godzin, aby odpowiednio napęczniał. Najlepszym rozwiązaniem będzie zalanie go na dzień przed przygotowywaniem dania, wtedy kapusta z grochem będzie jeszcze lepsza.

Krok 3. Gdy groch już napęcznieje odcedź go na sitku i przepłucz jeszcze raz zimną wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Karp na święta – sposób na fantastyczny smak i aromat. Musisz zrobić tylko jedną rzecz

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Krok 4. Groch przełóż do średniej wielkości garnka i zalej go około trzema szklankami zimnej wody, następnie zagotuj go. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zmniejsz moc palnika i zbierz łyżką powstałą pianę.

Krok 5. Tak przygotowany groch gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka

Kapusta

Krok 6. Podczas gdy groch się gotuje możemy przygotować kapustę kiszoną. Na początek dobrze odciśnij ją z soku (nie ma potrzeby przepłukiwania), a następnie drobno posiekaj ją nożem.

Krok 7. W garnku z dwoma szklankami wody, listkami laurowymi, zielem angielskim oraz kminkiem umieść posiekaną kapustę. Całość zamieszaj i zagotuj pod pokrywką, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj kapustę przez około 30 minut pod przykryciem.

Krok 8. W czasie gdy kapusta z grochem się gotują przygotuj cebule. Obierz warzywa, a następnie drobno je posiekaj. Potem podsmaż ją na około dziesięciu łyżkach rozgrzanego oleju.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 9. Do garnka z ugotowanym grochem dodaj kapustę, a następnie podsmażoną cebulkę – całość wymieszaj. Potem wszystkie składniki gotuj przez przykrycia przez około 30 minut na małym palniku.

Krok 10. Na koniec pozostaje nam przyprawić kapustę do smaku – dodajmy cukier, pieprz czarny oraz sól do smaku. Pyszne danie na kolację wigilijną gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Piernik z kremem budyniowym - przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here