Piernik z kremem budyniowym – przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana

0
11150
dav

Święta zbliżają się do Nas wielkimi krokami, dlatego jak najszybciej trzeba zaopatrzyć się w przepisy, które będą łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim będą sprawdzone. Moją propozycją dla Ciebie na tegoroczne święta jest piernik z kremem budyniowym. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ze względu na nieziemski smak tego ciasta!

Magia świąt, które są tuż tuż, z pewnością będzie unosić się w twoim domu w trakcie pieczenia tego ciasta. Dodatek przyprawy do piernika w biszkopcie czekoladowym sprawia, że zapach świąt czuć w każdej części domu. Krem budyniowy zawarty pomiędzy dwoma kawałkami piernikowego biszkoptu sprawia, że wypiek ten aż rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten moment pieczenia. Wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

Składniki na piernik z kremem budyniowym – przepis

Składniki na piernikowy biszkopt:

  • 65 ml wody
  • 10 g kakao ciemnego
  • 110 g cukru pudru
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 115 g mąki pszennej + do obsypania formy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski piernik długodojrzewający. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 szklanki mleka (500-600 ml)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2 x 40 g)
  • 3 łyżki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Małgorzata Socha podaje swój niezawodny przepis na chlebek bananowy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Piernik z kremem budyniowym – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier z kakao. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dodajemy olej i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę w międzyczasie dodając stopniowo cukier łyżka po łyżce.

Krok 3. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy stopniowo żółtka, a następnie dodajemy dobrze wystudzoną mieszankę płynnych składników, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4. Do mieszanki dodajemy przesiane suche składniki w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.

Krok 5. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 min (do tz. suchego patyczka).

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Krok 6. W czasie pieczenia ciasta zaczniemy wykonywać masę budyniową. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz 3 łyżki cukru. Mleko doprowadzamy do wrzenia.

Krok 7. Pół szklanki mleka mieszamy wraz z proszkiem budyniowym, a następnie zmniejszamy moc palnika i wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu budyniowego. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 8. Miękkie masło rozcieramy na puszystą masę wraz z cukrem, a następnie dodajemy stopniowo budyń, nadal energicznie mieszając.

Krok 9. Przygotowany i wystudzony wcześniej biszkopt przekrajamy na dwie równe części. spód biszkoptu pozostawiamy w formie i przelewamy do niego nasz krem budyniowy i przykrywamy go górną częścią biszkoptu piernikowego, lekko dociskając.

Krok 10. Piernik z kremem budyniowym odstawiamy do lodówki. Ciasto można polać polewą czekoladową w razie chęci.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here