Piernik z kremem budyniowym – przepis na świąteczne ciasto, które powala na kolana

Święta zbliżają się do Nas wielkimi krokami, dlatego jak najszybciej trzeba zaopatrzyć się w przepisy, które będą łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim będą sprawdzone. Moją propozycją dla Ciebie na tegoroczne święta jest piernik z kremem budyniowym. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ze względu na nieziemski smak tego ciasta!

Magia świąt, które są tuż tuż, z pewnością będzie unosić się w twoim domu w trakcie pieczenia tego ciasta. Dodatek przyprawy do piernika w biszkopcie czekoladowym sprawia, że zapach świąt czuć w każdej części domu. Krem budyniowy zawarty pomiędzy dwoma kawałkami piernikowego biszkoptu sprawia, że wypiek ten aż rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten moment pieczenia. Wypróbuj ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

Składniki na piernik z kremem budyniowym – przepis

Składniki na piernikowy biszkopt:

  • 65 ml wody
  • 10 g kakao ciemnego
  • 110 g cukru pudru
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 115 g mąki pszennej + do obsypania formy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

DZISIAJ GRZEJE:  Staropolski piernik długodojrzewający. Przepis na najlepsze świąteczne ciasto

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa babka cytrynowa z świeżych cytryn – przepis, który zawsze się udaje

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła (kostka)
  • 2 szklanki mleka (500-600 ml)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2 x 40 g)
  • 3 łyżki cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

DZISIAJ GRZEJE:  Małgorzata Socha podaje swój niezawodny przepis na chlebek bananowy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Piernik z kremem budyniowym – przepis krok po kroku:

Krok 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier z kakao. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dodajemy olej i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę w międzyczasie dodając stopniowo cukier łyżka po łyżce.

Krok 3. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy stopniowo żółtka, a następnie dodajemy dobrze wystudzoną mieszankę płynnych składników, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4. Do mieszanki dodajemy przesiane suche składniki w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.

Krok 5. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 min (do tz. suchego patyczka).

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Krok 6. W czasie pieczenia ciasta zaczniemy wykonywać masę budyniową. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz 3 łyżki cukru. Mleko doprowadzamy do wrzenia.

Krok 7. Pół szklanki mleka mieszamy wraz z proszkiem budyniowym, a następnie zmniejszamy moc palnika i wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu budyniowego. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 8. Miękkie masło rozcieramy na puszystą masę wraz z cukrem, a następnie dodajemy stopniowo budyń, nadal energicznie mieszając.

Krok 9. Przygotowany i wystudzony wcześniej biszkopt przekrajamy na dwie równe części. spód biszkoptu pozostawiamy w formie i przelewamy do niego nasz krem budyniowy i przykrywamy go górną częścią biszkoptu piernikowego, lekko dociskając.

Krok 10. Piernik z kremem budyniowym odstawiamy do lodówki. Ciasto można polać polewą czekoladową w razie chęci.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here