Święta zbliżają się do Nas wielkimi krokami, dlatego jak najszybciej trzeba zaopatrzyć się w przepisy, które będą łatwe w wykonaniu, a przede wszystkim będą sprawdzone. Moją propozycją dla Ciebie na tegoroczne święta jest piernik z kremem budyniowym. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis ze względu na nieziemski smak tego ciasta!
Magia świąt, które są tuż tuż, z pewnością będzie unosić się w twoim domu w trakcie pieczenia tego ciasta. Dodatek przyprawy do piernika w biszkopcie czekoladowym sprawia, że zapach świąt czuć w każdej części domu. Krem budyniowy zawarty pomiędzy dwoma kawałkami piernikowego biszkoptu sprawia, że wypiek ten aż rozpływa się w ustach. Uwielbiam ten moment pieczenia. Wypróbuj ten przepis!
Składniki na piernik z kremem budyniowym – przepis
Składniki na piernikowy biszkopt:
- 65 ml wody
- 10 g kakao ciemnego
- 110 g cukru pudru
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 115 g mąki pszennej + do obsypania formy
- 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem budyniowy:
- 200 g masła (kostka)
- 2 szklanki mleka (500-600 ml)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru ( 2 x 40 g)
- 3 łyżki cukru
Piernik z kremem budyniowym – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier z kakao. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie dodajemy olej i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę w międzyczasie dodając stopniowo cukier łyżka po łyżce.
Krok 3. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy stopniowo żółtka, a następnie dodajemy dobrze wystudzoną mieszankę płynnych składników, mieszając całość mikserem na wolnych obrotach.
Krok 4. Do mieszanki dodajemy przesiane suche składniki w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
Krok 5. Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 25 min (do tz. suchego patyczka).
Krok 6. W czasie pieczenia ciasta zaczniemy wykonywać masę budyniową. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz 3 łyżki cukru. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
Krok 7. Pół szklanki mleka mieszamy wraz z proszkiem budyniowym, a następnie zmniejszamy moc palnika i wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy do czasu powstania gęstego kremu budyniowego. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 8. Miękkie masło rozcieramy na puszystą masę wraz z cukrem, a następnie dodajemy stopniowo budyń, nadal energicznie mieszając.
Krok 9. Przygotowany i wystudzony wcześniej biszkopt przekrajamy na dwie równe części. spód biszkoptu pozostawiamy w formie i przelewamy do niego nasz krem budyniowy i przykrywamy go górną częścią biszkoptu piernikowego, lekko dociskając.
Krok 10. Piernik z kremem budyniowym odstawiamy do lodówki. Ciasto można polać polewą czekoladową w razie chęci.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>