Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką – koniecznie musisz wypróbować

Puszysta masa serowa, na mocno czekoladowym spodzie, to przepis na ciasto wręcz idealne. Śmietankowy sernik to ciasto, które konieczne musicie wypróbować. Życzymy powodzenia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Składniki na śmietankowy sernik – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 350 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie 150 g rodzynek

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec - prosty i niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie sernika krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę,  kakao, opakowanie proszku do pieczenia oraz 3 łyżki cukru. Suche składniki mieszamy ze sobą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Krok 2. Do wymieszanych składników dodajemy 250 g margaryny. Białka oddzielamy od żółtek. Do ciasta dodajemy 3 żółtka i szybciutko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. 

Krok 3. Ser należy trzykrotnie zmielić w maszynce lub użyć gotowego sera z wiaderka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Krok 4. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Pozostałe 100 g margaryny ucieramy z resztą cukru oraz 3 żółtkami. Kolejno dodajemy budyń, a następnie partiami dodajemy ser. 6 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.

Krok 5. Jeśli ktoś lubi rodzynki, można je dodać. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy (23 cm x 28 cm). Wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 C. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here