Przepis na śmietankowy sernik z kruszonką – koniecznie musisz wypróbować

0
18554

Puszysta masa serowa, na mocno czekoladowym spodzie, to przepis na ciasto wręcz idealne. Śmietankowy sernik to ciasto, które konieczne musicie wypróbować. Życzymy powodzenia i smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Składniki na śmietankowy sernik – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 350 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie 150 g rodzynek
DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec - prosty i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie sernika krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę,  kakao, opakowanie proszku do pieczenia oraz 3 łyżki cukru. Suche składniki mieszamy ze sobą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Krok 2. Do wymieszanych składników dodajemy 250 g margaryny. Białka oddzielamy od żółtek. Do ciasta dodajemy 3 żółtka i szybciutko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny. 

Krok 3. Ser należy trzykrotnie zmielić w maszynce lub użyć gotowego sera z wiaderka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Krok 4. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Pozostałe 100 g margaryny ucieramy z resztą cukru oraz 3 żółtkami. Kolejno dodajemy budyń, a następnie partiami dodajemy ser. 6 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.

Krok 5. Jeśli ktoś lubi rodzynki, można je dodać. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy (23 cm x 28 cm). Wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 C. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście
DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here