Puszysta masa serowa, na mocno czekoladowym spodzie, to przepis na ciasto wręcz idealne. Śmietankowy sernik to ciasto, które konieczne musicie wypróbować. Życzymy powodzenia i smacznego!
Składniki na śmietankowy sernik – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg sera białego
- 6 jajek
- 350 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 150 g cukru
- opcjonalnie 150 g rodzynek
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sernika krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, opakowanie proszku do pieczenia oraz 3 łyżki cukru. Suche składniki mieszamy ze sobą.
Krok 2. Do wymieszanych składników dodajemy 250 g margaryny. Białka oddzielamy od żółtek. Do ciasta dodajemy 3 żółtka i szybciutko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Krok 3. Ser należy trzykrotnie zmielić w maszynce lub użyć gotowego sera z wiaderka.
Krok 4. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę serową. Pozostałe 100 g margaryny ucieramy z resztą cukru oraz 3 żółtkami. Kolejno dodajemy budyń, a następnie partiami dodajemy ser. 6 białek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
Krok 5. Jeśli ktoś lubi rodzynki, można je dodać. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy (23 cm x 28 cm). Wykładamy masę serową, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 C. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>