Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone jest bardzo łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Nie musisz obawiać się o to, że coś pójdzie nie tak, gdyż ten przepis sprawdza się idealnie dla każdego. W ostatnim czasie jest to moje ulubione ciasto z serkiem mascarpone. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto sprawdzi się tak właściwie na każdą okazję, w związku z tym może również posłużyć jako tort urodzinowy, gdyż jest uniwersalne. Jest to jego ogromna zaleta, ponieważ jesteśmy w stanie wykorzystać je dosłownie na każdą okoliczność. Czekoladowy smak ciasta wraz z kremem z serkiem mascarpone wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na ciasto z serkiem mascarpone – przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przygotowana przeze mnie tortownica ma średnicę 26 cm. Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone trzymaj schłodzone w lodówce, a resztę składników wyjmij wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem wykonywania ciasta.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g i 130 g cukru
  • 160 g oleju
  • 125 ml szklanki wody (pół szklanki 250 ml)
  • 3 łyżki kakao
  • 5 dużych jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Składniki na krem z serkiem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (dwa opakowania)
  • 400 g śmietanki 30%
  • saszetka cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 110 g śmietanki 30%

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ciasto z serkiem mascarpone – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Do garnka wlewamy 160 g oleju oraz pół szklanki wody, a następnie wsypujemy 3 czubate łyżki kakao i 150 g cukru. Całość gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników (cukier ma się całkowicie rozpuścić), potem odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2. W czasie gdy wcześniej rozpuszczone składniki się ostudzą, zabieramy się za ubijanie jajek. Do miski wsypujemy 130 g cukru, a następnie dodajemy jajka. Całość mieszamy mikserem na wysokich obrotach, do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Powinna powstać z tego puszysta masa.

Krok 3. Do dokładnie ubitej masy jajecznej dodajemy wcześniej rozpuszczone składniki, pamiętając o delikatnym mieszaniu.

Krok 4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 5. Przygotowane ciasto przelewamy do formy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C przez ok. 1 h. (do tzw. suchego patyczka).

Krok 6. Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa równe blaty i pozostawiamy jeden z nich w tortownicy, a drugi odkładamy na bok. Oba blaty muszą być wystudzone. 

Krok 7. W trakcie studzenia blatów czekoladowych, zajmiemy się przygotowaniem kremu z serkiem mascarpone. Wszystkie składniki, potrzebne do wykonania kremu, umieszczamy w naczyniu (pamiętaj, aby serek mascarpone oraz śmietanka 30% były dobrze schłodzone). Całość energicznie mieszamy mikserem zaczynając najpierw od małych obrotów, a po chwili zwiększając na najwyższe. Ubijamy do momentu kiedy krem będzie sztywny.

Krok 8. Gotowy krem przekładamy na blat ciasta znajdujący się w tortownicy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Formę z ciastem odkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowywanie polewy czekoladowej.

Krok 9. Do rondelka wlewamy 110 g śmietanki kremówki, a następnie zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy kostki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na chwilę, aby obniżyć jej temperaturę, a następnie przygotowaną polewę polewamy na ciasto.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka

DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here