Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone jest bardzo łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Nie musisz obawiać się o to, że coś pójdzie nie tak, gdyż ten przepis sprawdza się idealnie dla każdego. W ostatnim czasie jest to moje ulubione ciasto z serkiem mascarpone. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto sprawdzi się tak właściwie na każdą okazję, w związku z tym może również posłużyć jako tort urodzinowy, gdyż jest uniwersalne. Jest to jego ogromna zaleta, ponieważ jesteśmy w stanie wykorzystać je dosłownie na każdą okoliczność. Czekoladowy smak ciasta wraz z kremem z serkiem mascarpone wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Polecam!
Składniki na ciasto z serkiem mascarpone – przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przygotowana przeze mnie tortownica ma średnicę 26 cm. Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone trzymaj schłodzone w lodówce, a resztę składników wyjmij wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem wykonywania ciasta.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 150 g i 130 g cukru
- 160 g oleju
- 125 ml szklanki wody (pół szklanki 250 ml)
- 3 łyżki kakao
- 5 dużych jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem z serkiem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone (dwa opakowania)
- 400 g śmietanki 30%
- saszetka cukru wanilinowego
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 110 g śmietanki 30%
Ciasto z serkiem mascarpone – przepis krok po kroku:
Krok 1. Do garnka wlewamy 160 g oleju oraz pół szklanki wody, a następnie wsypujemy 3 czubate łyżki kakao i 150 g cukru. Całość gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników (cukier ma się całkowicie rozpuścić), potem odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2. W czasie gdy wcześniej rozpuszczone składniki się ostudzą, zabieramy się za ubijanie jajek. Do miski wsypujemy 130 g cukru, a następnie dodajemy jajka. Całość mieszamy mikserem na wysokich obrotach, do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Powinna powstać z tego puszysta masa.
Krok 3. Do dokładnie ubitej masy jajecznej dodajemy wcześniej rozpuszczone składniki, pamiętając o delikatnym mieszaniu.
Krok 4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Krok 5. Przygotowane ciasto przelewamy do formy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C przez ok. 1 h. (do tzw. suchego patyczka).
Krok 6. Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa równe blaty i pozostawiamy jeden z nich w tortownicy, a drugi odkładamy na bok. Oba blaty muszą być wystudzone.
Krok 7. W trakcie studzenia blatów czekoladowych, zajmiemy się przygotowaniem kremu z serkiem mascarpone. Wszystkie składniki, potrzebne do wykonania kremu, umieszczamy w naczyniu (pamiętaj, aby serek mascarpone oraz śmietanka 30% były dobrze schłodzone). Całość energicznie mieszamy mikserem zaczynając najpierw od małych obrotów, a po chwili zwiększając na najwyższe. Ubijamy do momentu kiedy krem będzie sztywny.
Krok 8. Gotowy krem przekładamy na blat ciasta znajdujący się w tortownicy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Formę z ciastem odkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowywanie polewy czekoladowej.
Krok 9. Do rondelka wlewamy 110 g śmietanki kremówki, a następnie zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy kostki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na chwilę, aby obniżyć jej temperaturę, a następnie przygotowaną polewę polewamy na ciasto.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>