Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

0
65279

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone jest bardzo łatwym w przygotowaniu wypiekiem. Nie musisz obawiać się o to, że coś pójdzie nie tak, gdyż ten przepis sprawdza się idealnie dla każdego. W ostatnim czasie jest to moje ulubione ciasto z serkiem mascarpone. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto sprawdzi się tak właściwie na każdą okazję, w związku z tym może również posłużyć jako tort urodzinowy, gdyż jest uniwersalne. Jest to jego ogromna zaleta, ponieważ jesteśmy w stanie wykorzystać je dosłownie na każdą okoliczność. Czekoladowy smak ciasta wraz z kremem z serkiem mascarpone wzbudzi zachwyt każdego smakosza. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na ciasto z serkiem mascarpone – przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przygotowana przeze mnie tortownica ma średnicę 26 cm. Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone trzymaj schłodzone w lodówce, a resztę składników wyjmij wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem wykonywania ciasta.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g i 130 g cukru
  • 160 g oleju
  • 125 ml szklanki wody (pół szklanki 250 ml)
  • 3 łyżki kakao
  • 5 dużych jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Składniki na krem z serkiem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone (dwa opakowania)
  • 400 g śmietanki 30%
  • saszetka cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 110 g śmietanki 30%
DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek - sprawdzony przepis. Idealnie puszyste ciasto za każdym razem
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ciasto z serkiem mascarpone – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Do garnka wlewamy 160 g oleju oraz pół szklanki wody, a następnie wsypujemy 3 czubate łyżki kakao i 150 g cukru. Całość gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników (cukier ma się całkowicie rozpuścić), potem odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2. W czasie gdy wcześniej rozpuszczone składniki się ostudzą, zabieramy się za ubijanie jajek. Do miski wsypujemy 130 g cukru, a następnie dodajemy jajka. Całość mieszamy mikserem na wysokich obrotach, do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Powinna powstać z tego puszysta masa.

Krok 3. Do dokładnie ubitej masy jajecznej dodajemy wcześniej rozpuszczone składniki, pamiętając o delikatnym mieszaniu.

Krok 4. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 5. Przygotowane ciasto przelewamy do formy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C przez ok. 1 h. (do tzw. suchego patyczka).

Krok 6. Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa równe blaty i pozostawiamy jeden z nich w tortownicy, a drugi odkładamy na bok. Oba blaty muszą być wystudzone. 

Krok 7. W trakcie studzenia blatów czekoladowych, zajmiemy się przygotowaniem kremu z serkiem mascarpone. Wszystkie składniki, potrzebne do wykonania kremu, umieszczamy w naczyniu (pamiętaj, aby serek mascarpone oraz śmietanka 30% były dobrze schłodzone). Całość energicznie mieszamy mikserem zaczynając najpierw od małych obrotów, a po chwili zwiększając na najwyższe. Ubijamy do momentu kiedy krem będzie sztywny.

Krok 8. Gotowy krem przekładamy na blat ciasta znajdujący się w tortownicy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Formę z ciastem odkładamy do lodówki i zabieramy się za przygotowywanie polewy czekoladowej.

Krok 9. Do rondelka wlewamy 110 g śmietanki kremówki, a następnie zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy kostki czekolady gorzkiej i mlecznej. Całość mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na chwilę, aby obniżyć jej temperaturę, a następnie przygotowaną polewę polewamy na ciasto.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here