Łatwy przepis na ciasto Dakłas – prawdziwa rozkosz dla podniebienia

0
15560

Wbrew pozorom ciasto Dakłas nie jest zbyt wymagające czy pracochłonne, jednak trzeba się trzymać przepisu krok po kroku, aby osiągnąć odpowiedni efekt. Wtedy będzie ono nie tylko wyglądało obłędnie, ale będzie takie również w smaku.

Połączenie mocno kakaowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietanowym, masą krówkową oraz orzechami włoskimi i daktylami to istny hit. „Wisienką na torcie” tego ciasta jest chrupiąca i pyszna beza orzechowa, która dodaje naszemu ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto Dakłas według naszego domowego przepisu z pewnością zasmakuje również Twojej rodzinie.

Składniki na ciasto Dakłas:

Przygotowanie ciasta z tego przepisu składa się z trzech etapów – zrobienie biszkoptu, bezy i masy. Do każdego etapu potrzebne jest kilka składników, dzięki którym nasze ciasto wyjdzie obłędne.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 30 g kakao
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Masa:

  • 250 ml serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g masy krówkowej
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 śmietan-fix
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z mięsem, które zawrócą Ci w głowie!

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • Szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Schab po bałkańsku z ryżem - przepis na pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ciasto Dakłas – przepis krok po kroku:

Biszkopt

Krok 1. Przygotowanie ciasta rozpoczniemy od zrobienia biszkoptu. W tym celu oddziel białka od żółtek, a potem ubij je na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.

Krok 2. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dorzucaj po jednym żółtku. Na sam koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a także kakao. Potem całość wymieszaj łyżką w celu połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy barszcz czerwony na zakwasie. Niezawodny przepis, idealny na święta

Krok 3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia, a następnie wylej na niego przygotowaną masę. Następnie piecz ciasto Dakłas w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 25 minut (góra-dół). Po tym czasie pozostaw ciasto do wystygnięcia.

Beza

Krok 4. Kolejnym etapem robienia ciasta Dakłas jest przygotowanie bezy. Tutaj również ubij biała z dodatkiem soli na sztywną masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa stanie się szklista dodaj mąkę ziemniaczaną i całość krótko zmiksuj. Potem dodaj posiekane orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki czosnkowe. Niezawodny przepis

Krok 5. Następnie masę bezową przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (góra-dół). Piecz tak bezę przez 30 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 35 minut. Pozostaw ją do wystudzenia w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.

Masa

Krok 6. Teraz nadszedł moment na przygotowanie masy, w tym celu umieść w misce ser mascarpone oraz śmietankę. Składniki ubij na gęsty krem, a następnie dodaj do niego daktyle, posiekane orzechy oraz masę krówkową – dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietan-fix i ponownie wymieszaj całość.

Krok 7. Ostatnim etapem jest składanie ciasta – na ostygnięty biszkopt wyłóż masę, a potem wyrównaj ją. Następnie przykryj masę bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone. Zawsze wychodzi przepyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami. Ciasto, które pokocha każdy
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka królewska. Przepis na proste ciasto z bezą, które rozpływa się w ustach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here