Wbrew pozorom ciasto Dakłas nie jest zbyt wymagające czy pracochłonne, jednak trzeba się trzymać przepisu krok po kroku, aby osiągnąć odpowiedni efekt. Wtedy będzie ono nie tylko wyglądało obłędnie, ale będzie takie również w smaku.
Połączenie mocno kakaowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietanowym, masą krówkową oraz orzechami włoskimi i daktylami to istny hit. „Wisienką na torcie” tego ciasta jest chrupiąca i pyszna beza orzechowa, która dodaje naszemu ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto Dakłas według naszego domowego przepisu z pewnością zasmakuje również Twojej rodzinie.
Składniki na ciasto Dakłas:
Przygotowanie ciasta z tego przepisu składa się z trzech etapów – zrobienie biszkoptu, bezy i masy. Do każdego etapu potrzebne jest kilka składników, dzięki którym nasze ciasto wyjdzie obłędne.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 30 g kakao
- 50 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Masa:
- 250 ml serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g masy krówkowej
- 100 g posiekanych daktyli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 śmietan-fix
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- Szczypta soli
Ciasto Dakłas – przepis krok po kroku:
Biszkopt
Krok 1. Przygotowanie ciasta rozpoczniemy od zrobienia biszkoptu. W tym celu oddziel białka od żółtek, a potem ubij je na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
Krok 2. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dorzucaj po jednym żółtku. Na sam koniec dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a także kakao. Potem całość wymieszaj łyżką w celu połączenia się składników.
Krok 3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia, a następnie wylej na niego przygotowaną masę. Następnie piecz ciasto Dakłas w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 25 minut (góra-dół). Po tym czasie pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Beza
Krok 4. Kolejnym etapem robienia ciasta Dakłas jest przygotowanie bezy. Tutaj również ubij biała z dodatkiem soli na sztywną masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa stanie się szklista dodaj mąkę ziemniaczaną i całość krótko zmiksuj. Potem dodaj posiekane orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 5. Następnie masę bezową przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni (góra-dół). Piecz tak bezę przez 30 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 35 minut. Pozostaw ją do wystudzenia w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
Masa
Krok 6. Teraz nadszedł moment na przygotowanie masy, w tym celu umieść w misce ser mascarpone oraz śmietankę. Składniki ubij na gęsty krem, a następnie dodaj do niego daktyle, posiekane orzechy oraz masę krówkową – dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietan-fix i ponownie wymieszaj całość.
Krok 7. Ostatnim etapem jest składanie ciasta – na ostygnięty biszkopt wyłóż masę, a potem wyrównaj ją. Następnie przykryj masę bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>