Makowiec japoński – prosty i szybki przepis

 Do świąt jeszcze sporo czasu, ale już dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny makowiec po japońsku. Przepis bardzo prosty, wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Dzięki jabłku makowiec zachowuje wilgotność i ciasto jest bardzo delikatne i smaczne. Powodzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Składniki na makowiec japoński – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 40 dag  maku
  • 20 dag  masła
  • 25-35 dag  cukru pudru
  • 8 sztuk jajek
  • 80 dag  jabłek
  • 20 dag  kaszy manny
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 10-15 dag  ulubionych bakalii
  • 100 g  czekolady
  • kilka łyżek mleka

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowania ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć mak. Następnie go odcedzić, wystudzić i zmielić trzykrotnie.

Krok 2. Kolejno masło ucieramy z cukrem pudrem i ciągle ocierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy mak.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 3. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do maku. 

Krok 4. Kolejno łączymy ze sobą kaszę mannę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i bakalie. Dodajemy wszystko do masy makowej.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać

Krok 5. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy.

Krok 6. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 30 cm). Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystudzeniu pokrywamy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here