Aromatyczny śledź w oleju. Genialny przepis na święta i na co dzień

0
14062

Śledź w oleju to jedno z najczęstszych dań, która pojawia się na moim stole wigilijnym. Nie tylko ze względu na tradycję, ale po prostu domowej roboty rybka jest przepyszna, a wszyscy domownicy się nią zachwycają.

Oprócz tego, że śledź w oleju z tego domowego przepisu jest smaczny, ma również wiele cennych minerałów i witamin, które świetnie wpływają na nasz organizm. Jedząc rybę regularnie dostarczymy sobie fosforu, miedzi, cynku, dużych ilości witamin B12 oraz D3, a także dobrej jakości białko. W związku z tym warto jeść śledzie, nie tylko w okresie świątecznym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna i zachwycająca nowość na świątecznym stole

Śledź w oleju składniki:

Przygotowanie śledzia według naszego przepisu nie wymaga ani dużej ilości czasu ani wielu składników. Dlatego uwielbiam ten sposób przygotowania, ponieważ dosłownie każdy może go zrobić, a rybka zawsze wyjdzie bardzo aromatyczna.

  • 5 filetów śledziowych lekko solonych
  • ½ cytryny
  • 1 mała cebula
  • Majeranek
  • Liście laurowe
  • Czosnek granulowany
  • Ziele angielskie
  • Pieprz mielony
  • Olej rzepakowy

Przygotuj również słoik o pojemności 750 ml lub dwa mniejsze.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Śledź w oleju – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności wymocz śledzie przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu pozbędziesz się mocnego zapachu ryby i nadmiaru soli. Ponadto, rybka będzie również bardziej krucha. Następnie pokrój każdy kawałek na cztery części.

Krok 2. Sparz cytrynę, a potem pokrój w cieniutkie plasterki.

Krok 3. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierniczki - mięciutkie i delikatne od razu po upieczeniu

Krok 4. Wymoczone śledzie delikatnie oprósz pokruszonym liściem laurowym, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem.

Krok 5. W czystym, a najlepiej wyparzonym słoiku ułóż składniki warstwami. Na początek plasterek lub dwa cytryny, kilka kawałeczków cebuli, a następnie śledzie. I w ten sposób tworzymy warstwy aż zapełnimy cały słoik.

Krok 6. Na koniec do słoika dodaj kilka kulek ziela angielskiego, a na górze słoika ponownie umieść kilka plastrów cebuli. Całość zalej olejem rzepakowym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny

Wskazówka:

Jeśli okaże się, że śledzie moczyły się nieco za długo i utraciły swój smak, warto je odrobinę posolić lub dodać nieco soli do słoika.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sernik królewski - ciasto o nieziemskim smaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here