Śledź w oleju to jedno z najczęstszych dań, która pojawia się na moim stole wigilijnym. Nie tylko ze względu na tradycję, ale po prostu domowej roboty rybka jest przepyszna, a wszyscy domownicy się nią zachwycają.
Oprócz tego, że śledź w oleju z tego domowego przepisu jest smaczny, ma również wiele cennych minerałów i witamin, które świetnie wpływają na nasz organizm. Jedząc rybę regularnie dostarczymy sobie fosforu, miedzi, cynku, dużych ilości witamin B12 oraz D3, a także dobrej jakości białko. W związku z tym warto jeść śledzie, nie tylko w okresie świątecznym.
Śledź w oleju składniki:
Przygotowanie śledzia według naszego przepisu nie wymaga ani dużej ilości czasu ani wielu składników. Dlatego uwielbiam ten sposób przygotowania, ponieważ dosłownie każdy może go zrobić, a rybka zawsze wyjdzie bardzo aromatyczna.
- 5 filetów śledziowych lekko solonych
- ½ cytryny
- 1 mała cebula
- Majeranek
- Liście laurowe
- Czosnek granulowany
- Ziele angielskie
- Pieprz mielony
- Olej rzepakowy
Przygotuj również słoik o pojemności 750 ml lub dwa mniejsze.
Śledź w oleju – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności wymocz śledzie przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu pozbędziesz się mocnego zapachu ryby i nadmiaru soli. Ponadto, rybka będzie również bardziej krucha. Następnie pokrój każdy kawałek na cztery części.
Krok 2. Sparz cytrynę, a potem pokrój w cieniutkie plasterki.
Krok 3. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
Krok 4. Wymoczone śledzie delikatnie oprósz pokruszonym liściem laurowym, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem.
Krok 5. W czystym, a najlepiej wyparzonym słoiku ułóż składniki warstwami. Na początek plasterek lub dwa cytryny, kilka kawałeczków cebuli, a następnie śledzie. I w ten sposób tworzymy warstwy aż zapełnimy cały słoik.
Krok 6. Na koniec do słoika dodaj kilka kulek ziela angielskiego, a na górze słoika ponownie umieść kilka plastrów cebuli. Całość zalej olejem rzepakowym.
Wskazówka:
Jeśli okaże się, że śledzie moczyły się nieco za długo i utraciły swój smak, warto je odrobinę posolić lub dodać nieco soli do słoika.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>