Gotowany schab zawsze sprawdza się w moim domu zarówno jako danie obiadowe jak i dodatek do kanapek. Jest pyszny i kruchy, a jego gotowanie zajmuje jedynie 10 minut! To z pewnością mój faworyt wśród mięs. Przepis na schab gotowany jest łatwy i szybki, a smak, który otrzymujemy dzięki przyprawom jest wyśmienity.
Ogromnym plusem schabu z tego przepisu jest czas jego gotowania. Co prawda mięso musi następnie poleżeć kilka godzin w wywarze, jednak ten sposób umożliwia nam przygotowania obiadu już rano. A gdy wrócimy do domu będziemy mieć gotowe mięsko dla całej rodziny. Domowy przepis na schab gotowany szczególnie dobrze sprawdzi się u osób zapracowanych, które nie mają czasu na dania wymagające „stania przy garach”.
Składniki na schab gotowany:
Sekretem kruchego mięska, gotowanego przez tak krótki czas jest dodatek majonezu, dlatego koniecznie o nim pamiętaj. Natomiast pozostałe składniki z przepisu sprawiają, że schab zyskuje niepowtarzalny, pyszny smak.
- 1 kg schabu
- 2,5 l wody
- 5 ząbków czosnku
- 80 g soli
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 4 owoce jałowca
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki cukru
Przepis na schab gotowany 10 minut krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności weź duży garnek z grubym dnem i wlej do niego zimną wodę. Następnie dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i cukier. Rozetrzyj w dłoniach zioła, a ziarna ziela, kolendry i jałowca rozgnieć, potem wszystkie przyprawy umieść w garnku.
Krok 2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, następnie również dodaj go do wody z przyprawami i całość wymieszaj.
Krok 3. Do tak przygotowanego wywaru włóż mięso i doprowadź do wrzenia, potem gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 4. Tak ugotowany schab pozostaw w wodzie aż do momentu, kiedy całkowicie ostygni (nawet na kilka godzin).
Krok 5. Po tym czasie należy ponownie wstawić mięso, a potem gotować przez kolejne 5 minut. Jeżeli mięso nie będzie wystarczająco kruche warto pozostawić je w wywarze jeszcze na jakiś czas, a po wystudzeniu wyjąć i pokroić.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>