Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Gotowany schab zawsze sprawdza się w moim domu zarówno jako danie obiadowe jak i dodatek do kanapek. Jest pyszny i kruchy, a jego gotowanie zajmuje jedynie 10 minut! To z pewnością mój faworyt wśród mięs. Przepis na schab gotowany jest łatwy i szybki, a smak, który otrzymujemy dzięki przyprawom jest wyśmienity.

Ogromnym plusem schabu z tego przepisu jest czas jego gotowania. Co prawda mięso musi następnie poleżeć kilka godzin w wywarze, jednak ten sposób umożliwia nam przygotowania obiadu już rano. A gdy wrócimy do domu będziemy mieć gotowe mięsko dla całej rodziny. Domowy przepis na schab gotowany szczególnie dobrze sprawdzi się u osób zapracowanych, które nie mają czasu na dania wymagające „stania przy garach”.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bitki z sosem kurkowym. Smakowity obiad dla wielbicieli grzybów

Składniki na schab gotowany:

Sekretem kruchego mięska, gotowanego przez tak krótki czas jest dodatek majonezu, dlatego koniecznie o nim pamiętaj. Natomiast pozostałe składniki z przepisu sprawiają, że schab zyskuje niepowtarzalny, pyszny smak.

  • 1 kg schabu
  • 2,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 80 g soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 owoce jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety jajeczne - pyszny i szybki obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na schab gotowany 10 minut krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności weź duży garnek z grubym dnem i wlej do niego zimną wodę. Następnie dodaj sól, pieprz, majonez, musztardę i cukier. Rozetrzyj w dłoniach zioła, a ziarna ziela, kolendry i jałowca rozgnieć, potem wszystkie przyprawy umieść w garnku.

Krok 2. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, następnie również dodaj go do wody z przyprawami i całość wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Krok 3. Do tak przygotowanego wywaru włóż mięso i doprowadź do wrzenia, potem gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 4. Tak ugotowany schab pozostaw w wodzie aż do momentu, kiedy całkowicie ostygni (nawet na kilka godzin).

Krok 5. Po tym czasie należy ponownie wstawić mięso, a potem gotować przez kolejne 5 minut. Jeżeli mięso nie będzie wystarczająco kruche warto pozostawić je w wywarze jeszcze na jakiś czas, a po wystudzeniu wyjąć i pokroić.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka po koreańsku - świetny dodatek do różnych dań - przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here