Sezon na przeziębienie uważam za otwarty… Niestety pogoda dość mocno zmieniła się na jesienną i pojawiają się już pierwsze przeziębienia. Istnieje jednak sprawdzony sposób, by sobie z nim doskonale radzić – syrop z cebuli. Każdy z nas powinien znać ten genialny przepis.
Składniki na syrop z cebuli – przepis
Syrop z cebuli można wzbogacić różnymi składnikami miedzy innymi miodem czy ząbkami czosnku. Wówczas jego moc nabierze na sile i z łatwością pokonamy przeziębienie.
Do przygotowania syropy z cebuli potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 średnie cebule – 250 g
- 4 łyżki miodu (zamiast miodu można użyć zwykłego cukru lub cukru trzcinowego)
- sok z 1/2 cytryny
- opcjonalnie czosnek lub imbir
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie syropu z cebuli krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy cebulę drobno pokroić.
Krok 2. Do słoika o pojemności około 500 ml wkładamy połowę pokrojonej cebuli.
Krok 3. Cebulę polewamy dwoma łyżkami miodu (lub zasypujemy dwoma łyżkami cukru). Skrapiamy sokiem z cytryny. Opcjonalnie dorzucamy pokrojony ząbek czosnku i odrobinę imbiru.
Krok 4. Do słoika dodajemy kolejną porcję cebuli i znów całość polewamy miodem. Całość można, lecz nie trzeba wymieszać.
Krok 5. Po ok. 5 godzinach cebula puszcza sok, który już można podać chorej osobie. Taki syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, jednak przeziębienie powinno ustąpić wcześniej.
W przypadku leczenia małych dzieci warto poradzić się lekarza w sprawie dawkowania syropu z cebuli. Zwykle zaleca się dawkowanie po łyżeczce 2-3 razy dziennie.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>