Przepis na domowej roboty syrop z cebuli – tym sposobem leczę przeziębienie

0
41481

Sezon na przeziębienie uważam za otwarty… Niestety pogoda dość mocno zmieniła się na jesienną i pojawiają się już pierwsze przeziębienia. Istnieje jednak sprawdzony sposób, by sobie z nim doskonale radzić – syrop z cebuli. Każdy z nas powinien znać ten genialny przepis.

Składniki na syrop z cebuli – przepis

Syrop z cebuli można wzbogacić różnymi składnikami miedzy innymi miodem czy ząbkami czosnku. Wówczas jego moc nabierze na sile i z łatwością pokonamy przeziębienie. 

Do przygotowania syropy z cebuli potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 średnie cebule – 250 g
  • 4 łyżki miodu (zamiast miodu można użyć zwykłego cukru lub cukru trzcinowego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie czosnek lub imbir

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Chcesz wykluczyć cukier z diety? Mamy dla niego zdrowszą alternatywę – nie poczujesz różnicy

Wykonanie syropu z cebuli krok po kroku

Krok 1. W pierwszej kolejności należy cebulę drobno pokroić. 

Krok 2. Do słoika o pojemności około 500 ml wkładamy połowę pokrojonej cebuli.

Krok 3. Cebulę polewamy dwoma łyżkami miodu (lub zasypujemy dwoma łyżkami cukru). Skrapiamy sokiem z cytryny. Opcjonalnie dorzucamy pokrojony ząbek czosnku i odrobinę imbiru.

Krok 4. Do słoika dodajemy kolejną porcję cebuli i znów całość polewamy miodem. Całość można, lecz nie trzeba wymieszać.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy odświeżacz powietrza. Prosty i szybki sposób na ładny zapach w domu

Krok 5. Po ok. 5 godzinach cebula puszcza sok, który już można podać chorej osobie. Taki syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie, jednak przeziębienie powinno ustąpić wcześniej.

W przypadku leczenia małych dzieci warto poradzić się lekarza w sprawie dawkowania syropu z cebuli. Zwykle zaleca się dawkowanie po łyżeczce 2-3 razy dziennie.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here