Sernik z brzoskwiniami, to ulubione ciasto moich dzieci. Z pewnością wśród Was znajdą się także jego wielbiciele, nic dziwnego jest przepyszny. Przepis nie jest wiele trudniejszy od standardowej receptury na sernik. Dodatek bezy i kruszonki sprawia, że ciasto staje się wyjątkowe i niezwykle dobre.
Zachęcam do wypróbowania przepisu i udostępniania go innym. Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na sernik z brzoskwiniami – przepis na kruche ciasto
Do sporządzenia kruchego ciasta potrzebować będziemy:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do miski (lub dajemy na stolnicę) i siekamy nożem. Kolejno dość szybko i zwinnie zagniatamy ciasto dłońmi. Robimy to szybko, gdyż zbyt długie zagniatanie dłońmi powoduje ogrzanie ciasta, które wówczas straci na kruchości. Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy je do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z zamrażarki tylko większą część ciasta i wykładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm, którą wcześnie wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Kruchy spód podpiekamy w piekarniku przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni (grzałka góra – dół).
Składniki i wykonanie masy serowej – przepis
Do przygotowania masy serowej potrzebować będziemy:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do sernika
- dodatkowo 1 puszka brzoskwiń w syropie
Masę serową zaczynamy przygotowywać od utarcia miękkiego masła z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając.
Kolejno dodajemy twaróg z wiaderka (lub twaróg zmielony), mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową. Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.
Składniki na bezę do sernika z brzoskwiniami – przepis
Do przygotowania bezy potrzebujemy:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ubite białka powoli nakładamy na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy zimną mniejszą część ciasta.
Pieczemy w temp. 170 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!