Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w wykonaniu, co bardzo cenię. Polecam serdecznie ciasto i zachęcam do udostępniania przepisu innym.

Składniki na ciasto budyniowe z jabłkami – przepis

Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka średniej wielkości

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować krem. Zaczynamy od ugotowania budyniu z podanych składników. Na początek 200 ml mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pozostałą część należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Małą strużką wlewamy to do gotującego się mleka. Wszystkie składniki należy doprowadzić do zagotowania i krem mamy gotowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 2. Pora zająć się ciastem. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie należy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach.

Krok 3. Następnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w półplasterki i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 4. Blaszkę o wymiarach około 18cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.

Krok 5. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej (jeśli jej nie mamy, to wykonujemy lejek z papieru do pieczenia) i tworzymy na wierzchu ciasta kratę.

Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here