Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w wykonaniu, co bardzo cenię. Polecam serdecznie ciasto i zachęcam do udostępniania przepisu innym.
Składniki na ciasto budyniowe z jabłkami – przepis
Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 100 g cukru
- 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka średniej wielkości
Składniki na krem:
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować krem. Zaczynamy od ugotowania budyniu z podanych składników. Na początek 200 ml mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie pozostałą część należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Małą strużką wlewamy to do gotującego się mleka. Wszystkie składniki należy doprowadzić do zagotowania i krem mamy gotowy.
Krok 2. Pora zająć się ciastem. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie należy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 3. Następnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłka kroimy w półplasterki i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie za pomocą łyżki.
Krok 4. Blaszkę o wymiarach około 18cmx24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.
Krok 5. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej (jeśli jej nie mamy, to wykonujemy lejek z papieru do pieczenia) i tworzymy na wierzchu ciasta kratę.
Krok 6. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>