Ekler na herbatnikach – przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Uwielbiam ciasta bez pieczenia, są nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. Nawet początkujący poradzą sobie z nimi doskonale. Przepis na ciasto ekler na herbatnikach to placek, na bazie – jak sama nazwa wskazuje – herbatników i masy budyniowej. Całość uwieńczona jest pyszną polową czekoladą.

Ekler na herbatnikach jest smacznym ciastem, które polubią dzieci. Jego delikatnie waniliowy smak pokocha cała rodzina. Zapraszam do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Składniki na ciasto Ekler na herbatnikach – przepis

Do wykonania ciasta potrzebne nam będą ogólnie dostępne składniki, takie jak:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 550 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
  • 500 ml mleka
  • 300 g prostokątnych herbatników
  • 150 g mlecznej czekolady

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. Budyń w proszku mieszamy z mlekiem i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie bardziej słodki krem, to można dodać odrobinę więcej cukru. Aby zapobiec powstaniu kożucha, wierzch budyniu przykrywamy folią aluminiową.

DZISIAJ GRZEJE:  Kinder country - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 2. Wlewamy do miski 350 ml śmietany i ubijamy ja na puszysty krem. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach i dodajemy bitą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 3. Naczynie o wymiarach około 30 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jego dnie układamy pierwszą warstwę ciastek.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Krok 4. Kolejno na ciastka wykładamy połowę kremu i wyrównujemy masę. Ponownie układamy ciasteczka i na ich wierzch wykładamy pozostały krem.

Krok 5. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Krok 6. Pozostałą śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ciasto polać delikatnie wystudzoną polewą i   wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek...

Kotlety z kurczaka zawsze sprawdzają się w moim domu. Niezależnie od tego czy są...

Cebula z miodem i kurkumą. Domowy przepis na syrop...

Domowy przepis na syrop, dzięki któremu w krótkim czasie wyleczysz swoje przeziębienie i zminimalizujesz...

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna...

Pierogi są polskim tradycyjnym daniem, które uwielbia każdy. Jest wiele różnych rodzajów pierogów na...

Przepis na pierniczki alpejskie – tak pysznych jeszcze nie...

Pierniczki alpejskie to nieodłączny element każdych świąt w moim domu. Uwielbiam moment ich pieczenia,...

Przepis na ciasto pomarańczowe z kawałkami czekolady. Smakuje niesamowicie

Ciasto pomarańczowe to niezwykle prosty i efektowny wypiek. Jest dość rzadko spotykany w polskich...

Orzechowiec – przepis na ciasto, które zachwyca od pierwszego...

Orzechowiec jest ciastem, które zachwyci każde podniebienie. W moim domu, podczas świątecznego czasu, znika...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here