Uwielbiam ciasta bez pieczenia, są nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu. Nawet początkujący poradzą sobie z nimi doskonale. Przepis na ciasto ekler na herbatnikach to placek, na bazie – jak sama nazwa wskazuje – herbatników i masy budyniowej. Całość uwieńczona jest pyszną polową czekoladą.
Ekler na herbatnikach jest smacznym ciastem, które polubią dzieci. Jego delikatnie waniliowy smak pokocha cała rodzina. Zapraszam do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.
Składniki na ciasto Ekler na herbatnikach – przepis
Do wykonania ciasta potrzebne nam będą ogólnie dostępne składniki, takie jak:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 550 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
- 500 ml mleka
- 300 g prostokątnych herbatników
- 150 g mlecznej czekolady
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Budyń w proszku mieszamy z mlekiem i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli lubicie bardziej słodki krem, to można dodać odrobinę więcej cukru. Aby zapobiec powstaniu kożucha, wierzch budyniu przykrywamy folią aluminiową.
Krok 2. Wlewamy do miski 350 ml śmietany i ubijamy ja na puszysty krem. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach i dodajemy bitą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3. Naczynie o wymiarach około 30 na 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jego dnie układamy pierwszą warstwę ciastek.
Krok 4. Kolejno na ciastka wykładamy połowę kremu i wyrównujemy masę. Ponownie układamy ciasteczka i na ich wierzch wykładamy pozostały krem.
Krok 5. Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6. Pozostałą śmietankę mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ciasto polać delikatnie wystudzoną polewą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>