Sernik z wiaderka ma same zalety i zawsze się udaje. Sposób jego wykonania jest banalnie prosty, wiec nawet amatorzy dadzą sobie z nim świetnie radę. Składniki przygotujesz w zaledwie 15 minut, a maślany, delikatny smak zachwyci całą rodzinę. Koniecznie musisz go wypróbować.
Jeśli chodzi o pieczenie serników, w każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje. Jedni uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Dzisiejszy przepis dedykowany jest osobom, które w szybki i prosty sposób chcą cieszyć się wybornym ciastem.
Przepis na expresowy sernik z wiaderka
Do przygotowania sernika potrzebować będziemy:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 100 g masła
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 całych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sernika krok po kroku
- W pierwszej kolejności należy roztopić 100 g masła w garnuszku na małym ogniu. Masło trzeba pozostawić do ostygnięcia.
- Ser twarogowy przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajka oraz wlewamy roztopione masło.
- Następnie wsypujemy 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej.
- Wszystkie składniki miksujemy na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka.
5. Blaszkę do pieczenia 24×24 wykładamy papierem do pieczenia.
6. Zmiksowaną masę serową przelewamy do blachy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół.
8. Sernik należy piec około 40 minut. Sprawdzamy czy już się upiekł metodą suchego patyczka.
9. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.
10. Wierzch sernika możemy polać polewą czekoladową.
Zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.