Domowy sernik z wiaderka – szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

0
152009

Sernik z wiaderka ma same zalety i zawsze się udaje. Sposób jego wykonania jest banalnie prosty, wiec nawet amatorzy dadzą sobie z nim świetnie radę. Składniki przygotujesz w zaledwie 15 minut, a maślany, delikatny smak zachwyci całą rodzinę. Koniecznie musisz go wypróbować.

Jeśli chodzi o pieczenie serników, w każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje. Jedni  uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Dzisiejszy przepis dedykowany jest osobom, które w szybki i prosty sposób chcą cieszyć się wybornym ciastem.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto schoko-bons bez pieczenia. Zrobisz je w 15 minut

Przepis na expresowy sernik z wiaderka 

Do przygotowania sernika potrzebować będziemy:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 całych jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Przygotowanie sernika krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności należy roztopić 100 g masła w garnuszku na małym ogniu. Masło trzeba pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ser twarogowy przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajka oraz wlewamy roztopione masło.
  3. Następnie wsypujemy 3/4 szklanki cukru, łyżkę cukru wanilinowego i 5 łyżek mąki ziemniaczanej. 
  4. Wszystkie składniki miksujemy na masę, aż jej konsystencja będzie aksamitnie gładka. 
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

5. Blaszkę do pieczenia 24×24 wykładamy papierem do pieczenia.

6. Zmiksowaną masę serową przelewamy do blachy.

7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C na grzanie góra-dół. 

8. Sernik należy piec około 40 minut. Sprawdzamy czy już się upiekł metodą suchego patyczka.

9. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.

10. Wierzch sernika możemy polać polewą czekoladową.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi - rozpływa się w ustach

Zachęcamy do zobaczenia innych naszych przepisów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here