Ciasta bez pieczenia cieszą się dużym zainteresowaniem. Są szybkie i proste. Nasza dzisiejsza propozycja – Fintifluszka, jest bardzo pyszna, a przygotowanie jej zajmie Ci zaledwie 20 minut. Dobrze schłodzone ciasto jest wprost idealne do kawy w gorące dni.
Ciasto Fintifluszka jest to proste, a jakże efektowne ciasto bez pieczenia. Przygotujemy je z zaledwie 4 składników, a efekt końcowy zachwyci niejednego smakosza deserów.
Składniki potrzebne do ciasta Fintifluszka – przepis
- 500 g sera mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- duża tabliczka czekolady z ciasteczkami (300 g)
- około 150 g herbatników
Dodatkowo możemy na wierzch wykorzystać czekoladę, kakao lub różne orzechy.
Przygotowanie ciasta krok po kroku
Krok 1. Czekoladę należy podzielić na kostki i zmielić mikserem lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2. Miazgę czekoladową mieszamy z 3 łyżkami mascarpone i w ten sposób otrzymujemy jedną masę do ciasta. Schłodzoną śmietanę należy ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kolejno zmniejszamy obroty i dodajemy resztę mascarpone. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Krok 3. Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – herbatniki, masa z czekoladą, herbatniki, 1/3 masy z bitą śmietaną, herbatniki i na koniec ostatnia warstwa bitej śmietany.
Krok 4. Wierzch można posypać startą czekoladą, kakao, pokruszonymi orzechami czy migdałami. Ciasto należy umieścić w lodówce na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Życzymy smacznego! Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Źródło:www.e-przepisykulinarne.pl